V Klatovech před 76 lety v den osvobození umírali civilisté

6. květen 2021 18:50, aktualizováno

Před 76 lety kapitulovala v Klatovech německá posádka a město bylo osvobozeno americkou armádou. A i když se ve městě přímo nebojovalo, kvůli fanatickým Němcům tam ještě v posledních dnech války umírali místní lidé.

V posledních dnech války zemřelo v Klatovech 13 civilistů. Byli mladí i staří. V Domě dětí a mládeže se tehdy nacházelo sídlo NSDAP. „16letý Jan Kodalík tehdy přicházel do centra s flintou přes rameno. Právě ze sídla Volkssturmu a NSDAP, kde byli Němci, vyšla první smrtelná rána,“ uvedl klatovský policista a zakladatel Klubu 3. armády Klatovy Miloš Ryneš.

Zakladatel Klubu 3. armády Klatovy Miloš Ryneš ukazuje, kde na konci války umírali civilisté

Zasažen byl následně i pan Pindl, který k zastřelenému mladíkovi přiběhl. V ulici Boženy Němcové byli tehdy 5. května před příjezdem americké armády již dva mrtví. V Klatovech ten den umírali i další lidé.

Němci chtěli město bránit do posledního muže. „Tady byly postavené i protitankové zátarasy a zákopy. Vše to bylo směřované na jih na Šumavu, odkud následně přijely americké jednotky,“ zmínil Miloš Ryneš. Posádka Wehrmachtu však nakonec nekladla odpor.

Zahynuli také lidé, kteří ve městě odstraňovali německé nápisy

U silnice na Železnou Rudu v křižovatce zahynul pan Franěk a pan Heřmánek. Lidé se ve městě shlukovali, snímali německé cedule a vyvěšovali české symboly. Němečtí fanatici tehdy stříleli do všech stran. Také v Lubech bylo pět padlých. Německá posádka v Klatovech předala kapitulaci americké armádě 5. května ve 21:25.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio