V Klatovech vznikl nový skatepark amerického typu

3. srpen 2012

Klatovy otevřely nový skatepark. Betonový areál pro milovníky jízdy na prkně nebo na kole vznikl nedaleko výpadovky na Plánici vedle areálu BMX. Nový skatepark přišel na necelých šest milonů a město ho zaplatilo ze svého rozpočtu.

Stavitelem nového parku v Klatovech je architekt a zároveň skateboardista Martin Lucuk: “Naučil jsem se to stavět v Americe, asi před 10 lety a od roku 2004 se snažíme tady v České republice stavět betonové parky, skateparky, bazény a různé spoty, kde se dá jezdit na kolech, skatech.”

Martin Lucuk postavil v České republice více než 10 větších skateparku. Skatepark v Klatovech je svou velikostí spíše střední park, ale podle Lucuka asi nejlepší v republice, a to především díky bazénu, protože je nejhlubší, a proto také nejtěžší. Park nabízí i další různé překážky, například zábradlí, zídky nebo schody.

Klatovský skatepark amerického typu

Mezi prvními, kteří nový skatepark vyzkoušeli, byl i Klatovan Jakub Tlustý, který se skateboardingu věnuje skoro deset let: „Už nám tady jeden skatepark bohužel zavřeli, protože to nesplňovalo normy. Ten tedy za moc nestál, abych pravdu řekl. Ale tenhle fakt stojí za to, i když jsme čekali pět nebo šest let, ale vyplatilo se to. Já si myslím, že kluci z Plzně nebo Prahy sem teď budou jezdit častěji, což se za posledních deset let nestalo, aby Klatovy byly takovým centrem skateboardingu.“

Příprava skateparku začala v roce 2009, samotná stavba pak loni v říjnu. Místostarosta Václav Chroust připomenul, že ne všichni byli původně nadšeni. Proti skateparku vznikla v minulosti petice. Obyvatelé okolních domů se tehdy obávali nadměrného hluku. Podle několika studií ale areál limity nepřekračuje.

autor: lum
Spustit audio