V Klatovech začíná druhý ročník festivalu Sochy v ulicích

27. duben 2023 15:30, aktualizováno

Blesk na střeše kulturního domu, obrovské Klecohlavy na nádvoří Jezuitské koleje nebo vandal ve Vrchlického sadech. To znamená jediné – v Klatovech v sobotu začíná druhý ročník festivalu Sochy v ulicích.

Deset míst v centru města, deset různých soch a uměleckých instalací. Do Klatov se vrací festival Sochy v ulicích. Poprvé tam byl loni, některé ze soch tehdy opakovaně poškodili vandalové. To ale organizátory neodradilo a centrum města tak opět oživují díla současných autorů. Letos je vytvořili absolventi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, zejména Ateliéru veškerého sochařství profesora Kurta Gebauera. Nad vchodem do kulturního domu je tak k vidění pětimetrový blesk, balkon Komerční banky zdobí polystyrénové sousoší a třeba v lokalitě U Slunce najdete Deziluzi.

„Od loňska jsme trochu změnili koncepci a máme tu větší poměr instalací, které umělci navrhovali přímo pro konkrétní klatovská místa,“ uvádí kurátor festivalu Petr Krátký. Těšit se můžeme na instalace od celkem jedenácti autorů. Ti, kteří si je přijdou prohlédnout, mohou následně hlasovat v divácké anketě pro tu, jež se jim líbila nejvíc. Na galerii na facebooku je odkáže QR kód, který obsahuje každá socha.

Vernisáž Soch v ulicích proběhne v sobotu 29. dubna v 15 hodin v Hostašových sadech. Sochy budou pak zdobit město až do konce října a festival doplní také několik doprovodných akcí.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio