V Klatovské nemocnici se dnes sešli dva rekordní dárci krve a krevní plazmy

10. leden 2019 15:17

První dárce dosáhl jubilejního odběru s pořadovým číslem 400 bezpříspěvkových odběrů krve a plazmy, druhý má ode dneška na svém kontě dokonce 402 odběrů.

Bezpříspěvkový odběr krve číslo 402 dnes absolvoval 63. letý Jiří Čiháček z Klatov. Odběry zprvu přidával po jednotkách, neboť krev lze darovat nejvýše pětkrát do roka. V 90. letech ale vedle tzv. plné krve začal poskytovat i plazmu. A protože plazmu lze darovat v kratším intervalu, dosáhl loni v lednu na magickou hranici 400 odběrů.

„Prvně jsme byli někdy v lednu 1974, když jsme dělali předvojenskou autoškolu. Tehdy jsme šli celý kurz. Pro mě to byla běžná věc. Teď už chodím jen, když mě pozvou,“ řekl Jiří Čiháček, který absolvoval celkem 80 odběrů krve, což je 34 litrů krve a 322 odběrů plazmy, to je 225 litrů.

Druhým rekordmanem je 59. letý Václav Pikeš ze Sušice, který se chce dárcovství věnovat tak dlouho, jak to bude možné. „Poprvé jsem daroval krev 24. 3. 1993. O dárcovství už jsem uvažoval delší dobu, ale trochu mě brzdilo to, že nesnáším pohled na krev. Jednoho dne jsem se ale rozhodl a jel do nemocnice. Od té doby chodím. Chtěl jsem prostě dělat něco prospěšného, nějak pomáhat. Chodím zároveň i na plazmu, kterou jsem zatím daroval 334krát, tedy 224 litrů. Odběrů krve mám za sebou 66, což je 28 litrů,“ uvedl Václav Pikeš s tím, že meta 500 odběrů není tak nedostižná.

Vždy připraveni pomoci

Oba rekordní dárci nikdy nenechali transfúzní stanici Klatovské nemocnice ve štychu, a když bylo potřeba, vždy přišli krev darovat, potvrdila vedoucí lékařka Jana Zítková: „ Když jsme potřebovali, vždy nám vyšli vstříc. Přijdou akutně anebo chodí velmi často pravidelně. A to léta. Ani jsme nečekali, že někdy docílíme takového rekordního počtu. V republice je jen pár jednotek lidí, kteří mají takové počty odběrů. Jsme za to velmi vděční.“

Za léta, během kterých oba rekordmani navštěvovali transfúzní stanici v Klatovech, se změnilo nejen prostředí, ale i technologické vybavení. „Změnilo se to hodně. Dříve byla transfuzka v jiné budově a i technika a vybavení pokročilo. Dříve trval odběr plazmy déle, bralo se jí méně a cítil jsem, jak mne to vysává. Teď je to rychlejší, příjemnější a odebere se trochu víc. Co se nezměnilo, je ten pocit, že dělám něco pro dobrou věc. To mě pořád těší,“ popsal Václav Pikeš.

Rekordmani sbírají řadu plaket a ocenění

Jiří Čiháček s Václavem Pikešem už posbírali všechna možná ocenění od Medailí prof. Jánského, přes Kříže Českého červeného kříže až po nejhodnotnější Plaketu Dar krve – dar života, která se uděluje za 250 bezpříspěvkových odběrů krve a jejích složek.

Dárců, kteří dosáhli 400 bezpříspěvkových odběrů krve, jsou podle informací Českého červeného kříže jen jednotky. Absolutním rekordmanem v počtu odběrů je Zdeněk Duběnka z Kostomlat na Nymbursku, který loni dosáhl na hranici 600 odběrů, za což se dostal do české knihy rekordů a získal státní vyznamenání od prezidenta republiky.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio