V klatovském Pavilonu skla si můžou lidé vyzkoušet různé techniky zdobení skla

V klatovském Pavilonu skla dnes začaly tvůrčí dílny, při kterých si mohou návštěvníci vlastnoručně vyrobit upomínku z prázdnin.

„V dílnách si návštěvníci můžou dělat se sklem, a to buď se skleněnými korálky ve spojení s drátky nebo můžou malovat takové malé vitráže na ploché sklo, dělat přívěsky na krk anebo můžou gravírovat,“ popsala organizátorka  Marie Kubalíková.

Vyrobit si skleněný šperk nebo vyzkoušet si rytinu gravírovacím perem? I to teď mohou lidé v Pavilonu skla v Klatovech

Tvůrčí dílny v Klatovech jsou vždy na určité téma, tím letošním jsou klatovské památky. Například pro práci s drátkem a korálky jsou tam připravené vytvarované dominanty města, jako je například Černá věž. Pro rytinu a malbu lektorka Marie Kubalíková nachystala papírové šablony drobného architektonického detailu různých klatovských památek, a pro inspiraci tam jsou i fotografie zmíněných objektů.

Tvůrčí dílny v Pasku potrvají celý týden, tedy ode dneška až do neděle, a to od 10 hodin do 16:30, není nutné se hlásit předem.

V případě příznivého počasí pracovníci Pasku připravili i venkovní aktivitu

Je to hra, která je zaměřená na aktivní poznávání města. Jmenuje se „Která památka to je?“. Začíná u katakomb, nebo na náměstí Míru u informačního centra. Na těchto místech jsou k dispozici pracovní listy, které jsou k dispozici i na webu PASKu. Potom se vydají z výchozího bodu směrem k Pasku a cestou plní zadané úkoly zaměřené na okolní památky.  Za vyplněný pracovní list pak v PASKu dostanou malý skleněný dárek. Tato hra potrvá až do konce srpna.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio