V koloně luxusních aut řítících se chráněnou zónou Šumavy byl policejní důstojník

8. říjen 2013

Mezi vandaly, kteří jezdili auty v chráněné zóně Šumavy, byl i zaměstnanec Policejního prezidia. Podplukovníka, který má údajně pracovat v kanceláři jednoho z náměstků, vyšetřuje policie. Kolona 23 luxusních sportovních vozů se prohnala 28. září v těsné blízkosti Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero, kam je vjezd zakázán.

Případ hned nahlásila skupina turistů, kteří kolonu potkali na cestě od Černého jezera do Špičáckého sedla. Vjezdu od Špičáckého sedla přitom nově brání závora, kterou tam umístily Lesy ČR. Ani ta ale majitelům drahých aut v jejich cestě nezabránila. Rozhořčení turisté celou scénu vyfotili a zavolali policii.

Policjení prezidium dnes potvrdilo, že jedním z účastníků jízdy byl důstojník z tohoto úřadu; podle serveru Novinky.cz šlo konkrétně o Vladimíra Žaloudka.

„Prvotní informace jsme získali z médií, nicméně již teď víme, o jakého policistu se jedná. Vyžádali jsme si veškeré materiály, které následně prověříme. Na základě vyhodnocených materiálů služební funkcionář učiní závěr a zaujme stanovisko,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí prezidia Markéta Johnová.

Podstatného prohřešku se měl policista dopustit také tím, že se při kontrole neprokázal služebním průkazem, což podle etického kodexu měl. Za to mu hrozí několikatisícová srážka z platu.

Vysoké pokuty chystá pro účastníky jízdy i správa Národního parku Šumava. Může jít o několik tisíc až 100 tisíc korun pro každého z proviněných. Na místě dostali jen stokorunovou pokutu za porušení zákazu vjezdu.

A pokud by se prokázalo, že šlo o organizovanou akci, kterou pořádala právnická osoba, může se pokuta vyšplhat až ke dvěma milionům.

autoři: jhn , mta , en
Spustit audio