V Konstantinových Lázních u bývalých Starých lázní vznikne odpočinková zóna

14. únor 2019 08:34

V Konstantinových Lázních na Tachovsku vyčistí les u staré čtvrti, kde je bazén a fotbalové hřiště. Radní mají v plánu na tomot místě vytvořit nové vycházkové trasy, které se napojí na okolní lázeňské cesty a cyklostezku. Vzniknout má i velký víceúčelový areál.

Les v severní části obce byl kdysi jednou z hlavních procházkových zón, když ještě fungovaly Staré lázně. Ty ale už dávno neexistují a místo chátrá, protože lázeňství je od roku 1874, kdy byla dostavěna nová hlavní lázeňská budova Prusík, přímo v centru obce. Les za ty roky pořádně zarostl náletovými rostlinami a keři, a právě to chtějí teď radní změnit, les prořezat, vyčistit ho a udělat tam vycházkové cesty. Z lesa tak vznikne lesopark.

Nové cesty budou napojeny na různé směry, vzniknou u nich různá zastavení, bude tu i hřiště s posilovacími prvky pro seniory, posezení a třeba pocitový chodníček, ve kterém budou různé povrchy, třeba z kamení, písku, větviček a tak dále, kde se lidé projdou bosí.

Studie revitalizace a rozvoje rekreačního areálu Staré Lázně v Konstantinových Lázních

Návštěvníci lesoparku se pak sami rozhodnou, jestli budou pokračovat směrem do centra obce, nebo k cyklostezce, která vede třeba do Dolních Polžic nebo do Nové Vsi. Anebo se můžou vydat na druhou stranu k městu Bezdružice, kde mimochodem letos také staví asi jeden kilometr dlouhou cyklostezku právě ke Konstantinovým Lázním. Takže vznikne nové i velice praktické propojení.

Změn se dočká také sportovní areál

Podle starosty Konstantinových Lázní Karla Týzla je úprava lesa na lesopark součástí většího projektu revitalizace a rozšíření rekreačních aktivit v celém území Starých Lázní. Ke stávajícímu areálu fotbalového hřiště, tenisových kurtů a plaveckého bazénu by se měly přidat nové plochy s dětským bazénkem, hřiště s umělým povrchem, vznikne i nová stezka kolem nedalekého rybníka s moly a posezením. Dále by tam po celkovém dokončení revitalizace měla vyrůst květná louka, ještě jedno zastavení s lezeckou stěnou a ve finále i nový objekt s občerstvením, šatnami a zázemím pro areál bazénu.    

Projekt na víceúčelový areál už má město připravený. Samotné práce mají začít na jaře.

autoři: Martina Sihelská , jik
Spustit audio