V Kostelci na Tachovsku opravují kostel

12. listopad 2019 14:31

Dlouhá léta kostel svatého Jana Křtitele v Kostelci na Tachovsku chátral. Církev ho před lety převedla obci, která se pustila do postupných oprav památky.

V Kostelci na Tachovsku pokračují v opravách kostela svatého Jana Křtitele. Malá obec získala před lety gotickou památku od církve a začala s postupnými opravami. Každý rok se nějaká část opraví, takže kostel už má nové krovy, střechu nebo vitráže. Teď se pracuje na fasádě věže.  

„Nahazujeme severní část věže. Jižní a východní číst věže už je nahozená. Používáme omítku, která je určena na opravu památek,“ popsal pracovník, který kostel opravuje, Vladimír Lopata. Letošní rok bude podle něj hotová pouze tato strana věže. „V určitých částech věže se zachovávají staré původní omítky, které zůstanou budoucím generacím na odiv,“ řekl s tím, že tato fáze rekonstrukce bude hotová během tří týdnů.

Barva kostela bude neobvyklá

„Kostel dlouho chátral, teď se konečně opravuje. Barva fasády bude neobvyklá, ale to je dobře,“ uvedla Zdeňka Stašková, která v obci žije od roku 1956. Oprava kostela je prý prioritou všech obyvatel, říká starosta Kostelce František Trhlík: „Je to velmi významná akce, po letech havarijního stavu jsme se dostali na opravu omítek, máme to na tři etapy, letos a další dva roky. Letos investujeme 800 tisíc, podílí se i Plzeňský kraj.“

rekonstrukce kostela v Kostelci na Tachovsku

„Museli jsme udělat průzkum, který určí barvu fasády, to je zvláštní, v místě neobvyklá modrošedá. Lidé se na to dívají různě, ale většinou pozitivně,“ pokračoval starosta. „Musely se opravit nejdříve pískovce a impregnovat je před nahozením,“ vyprávěl starosta s tím, že pokud vystačí finance, mohla by oprava pokračovat i na presbytáři. Loď kostela se pak opraví samostatně.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová
Spustit audio