V Kostelci na Tachovsku se v sobotu uskuteční první ročník slavností vína

16. září 2021 20:40, aktualizováno

Kostelec s 600 obyvateli patří k nejrychleji se rozvíjejícím obcím na Tachovsku. Důvodem je rostoucí průmyslová zóna v Ostrově, která spadá právě pod Kostelec. Obec proto investuje do bydlení. V současné době se tam připravuje už čtvrtá obytná zóna. Navíc by v Kostelci mohla vzniknout úplně nová tradice.

„Po covidové době musíme aktivizovat občany, získat zpátky návštěvníky a oživit tak společenský a kulturní život v naší obci. Proto jsme záměrně vymysleli, věřím, že novou tradici, Kostelecké slavnosti vína. První ročník se uskuteční tuto sobotu 18. září od 14 do 20 hodin. Získali jsme přátele na Pálavě, kteří se účastní. Jsou to tři rodinná vinařství doprovázená cimbálovou muzikou Doubrava. Počítáme s koštováním vína s degustační skleničkou s erbem obce a nebude chybět ani burčák,“ uvedl starosta František Trhlík za KSČM.

Kromě Slavností vína, kde si v sobotu užijí dospělí, je pro změnu na neděli připravená zábava pro děti. A to Pohádkový les. „Jedná se o letitou tradici ve Farském lese, která se uskuteční od 14 hodin. Je to nádherná kilometrová procházka s úkoly. Na konci cesty si děti v doprovodu rodičů opečou buřty,“ doplnil informace o další akci František Trhlík.

Kromě zábavy se v Kostelci i plánuje a staví

V souvislosti s rozvojem obce se v Kostelci pracuje na přípravě ploch pro bydlení. Aktuálně pokračuje výstavba v pořadí už čtvrté obytné zóny. „Už máme prodáno 21 parcel s tím, že v současné době finalizujeme územní a stavební řízení, které by mělo být dokončeno do konce letošního roku. Na jaře příštího roku by mohla začít realizace infrastruktury. Předpokládaný náklad je zhruba 15 milionů korun. Zbyde ještě 13 parcel pro období do pěti let,“ řekl starosta.

V Kostelci finišuje také stavba sběrného dvora. Je to jedna z největších investic s náklady pět milionů a tři sta tisíc korun a jedná se i o dotaci ze státního fondu životního prostředí, která čítá tři miliony. "Bude to obslužná budova pro zaměstnance obce a samotnou obsluhu sběrného dvora, šatny, sociální zařízení, kanceláře a další. Dále se jedná o úpravu dvora s infrastrukturou o výměře 1400 metrů čtverečních. Bude vybaven kontejnery na všechny druhy odpadů a podobně. Přínos spatřuji hlavně v komfortnosti předávání odpadu od občanů jedenkrát za týden, a ne jako dosud dvakrát za rok,“ uzavřel starosta Kostelce František Trhlík.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio