V Kozojedech je k vidění kamenný betlém se živými zvířaty

19. prosinec 2017

Na severním Plzeňsku se už pomalu stává tradicí, že zdejší lidé chodí každoročně navštívit kamenný betlém v Kozojedech. Jeho součástí jsou i živá zvířata. Betlém je k vidění vždy jen zhruba deset dnů na dvoře kamenosochařství na okraji obce.

Betlém je poblíž frekventované silnice, a tak si tam betlém prohlížejí i lidé, kteří Kozojedy jen projíždějí.

„Dříve tu bývalo zvířátek více. Teď jsou tady jen tři ovečky, které ale děti táhnou nejvíce. Večer se betlém celý nasvítí a je to pěkné. Dnes napadl sníh, což vytvořilo vánoční atmosféru,“ řekla učitelka mateřské školy Libuše Kalinová, která se s dětmi přišla na betlém podívat.

Betlém je umístěný v ohrádce. Je to hlavně kvůli tomu, aby se ovečky nerozutekly. V jesličkách leží Ježíšek a kolem stojí panna Marie a Josef. Betlém vytvořil sochař Bartoloměj Štěrba se svojí manželkou.

Jako první se narodil Ježíšek

„Se ženou jsme začali betlém vyrábět v roce 2003. První by Ježíšek. Moje žena sochařka a řezbářka vytvořila dřevěný model a podle něj jsme potom vysekali první sochu Ježíška. Poté jsme pokračovali Josefem a jako třetí jsme vyrobili Marii. Všechny sochy jsou z pískovce a jsou v životní velikosti. Jednu sochu anděla vytvořil náš přítel akademický sochař Gustav Mayer z Německa,“ popsal Bartoloměj Štěrba.

Do budoucna by Štěrbovi chtěli betlém rozšířit. Přibýt by měly například sochy ovcí a pastýře.

Kamenný betlém v Kozojedech si mohou lidé prohlédnout až do 27. prosince a je volně přístupný.

autoři: čer , jik
Spustit audio