V kraji přibydou nové maturitní obory i Waldorfské lyceum

Waldorfská škola v Plzni otevře příští školní rok středoškolské lyceum. A další střední školy, které spravuje Plzeňský kraj, chystají nové obory.

Nový školní rok sice teprve nedávno začal, deváťáci už ale přemýšlejí, na které škole budou pokračovat ve studiu. I proto teď pořádají střední školy dny otevřených dveří. O možnostech studia se mohou zájemci osobně informovat také na festivalu s názvem Posviť si na budoucnost, který se uskuteční tento pátek a sobotu v areálu DEPO 2015 v Plzni.

Waldorfská škola má děti připravit na život

Waldorfská základní škola Dobromysl v Plzni už funguje několik let. Od příštího roku ji navíc doplní ještě středoškolské lyceum. „Otevřeme první ročník střední školy s tím, že nechceme mít paralelní třídy, takže otevřeme jeden ročník a postupně budeme nabírat další třídy,“ vysvětlil pedagog Tomáš Kuba.

První rok prý bude lyceum sídlit ve stejné budově na Husově náměstí jako waldorfská základní škola. „Naším cílem je, aby se obě školy vešly i do budoucna do jedné budovy,“ doplnil vyučující. Lyceum je podle něj ideální pro žáky, kteří ještě nejsou rozhodnutí, jakou profesi si vyberou. „Snažíme se je připravit na život, budou mít mnohem více uměleckých činností a různých praktik, podívají se do skutečných provozů,“ upřesnil.

Pokračovat ve studiu na lyceu chce i deváťák z waldorfské školy Vojta. „Chci pokračovat dál na lyceu, protože to bude navazovat na tuto základní školu a já tady nemám žádný problém. Je tady osobnější přístup než na jiných školách, učebnice si píšeme sami, takže se v nich víc vyznáme, je to tu takové přátelské,“ popsal.

Jiné školy v kraji rozšíří kapacitu

Jaké další obory by se v nabídce středních škol Plzeňského kraje mohly objevit, popsala mluvčí hejtmanství Eva Mertlová: „V současnosti jsou ve schvalovacím řízení například obory Ekonomika a podnikání se zaměřením na strojírenství na Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole prof. Švejcara, obory Mechanik, elektrotechnik a elektromechanik pro zařízení a stroje na Střední průmyslové škole v Tachově nebo obor Prodavačské práce na Základní a odborné škole v Horšovském Týně.“

Plzeňský kraj v některých ze svých 43 středních škol také rozšíří kapacitu vybraných oborů. Například v Integrovaná střední škola Živnostenská v Plzni přijme do oboru Ekonomika a podnikání místo 30 nově 60 žáků a Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn zdvojnásobí místa v oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika. „Je to proto, že o tento obor je každoročně velký zájem, byl velký převis uchazečů a také letos vychází více žáků z deváté třídy,“ potvrdila ředitelka zařízení Miluše Fousová.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio