V kraji stále očkují i mobilní týmy

19. květen 2021 19:00, aktualizováno

V Plzeňském kraji dál naplno fungují očkovací týmy, které několikrát týdně zajíždějí do vybraných měst nebo sociálních zařízení, aby tam naočkovaly místní zájemce proti koronaviru.

Do vybraných měst a obcí v Plzeňském kraji vyrážejí několikrát týdně očkovací týmy. Lidé tak nemusejí cestovat za vakcínou proti koronaviru velkou dálku, ale můžou se nechat naočkovat v místě bydliště. Jedním z míst, kde se několikrát do týdne očkuje, je kulturní dům ve Stříbře. Naočkují zde 120 až 200 zájemců denně.

Pomoc pro starší a nemobilní

Lékař z očkovacího týmu Jiří Maštálka vysvětlil, že jde o velkou pomoc třeba pro méně mobilní seniory. „Když například rodina přiveze seniora, který nemůže vystoupit z auta, naočkujeme ho přímo na místě,“ popsal.

Systém očkování přiblížila ředitelka společnosti Léčebné lázně Konstantinovy Lázně Dana Jurásková. „Kulturní dům ve Stříbře je jedním z šesti očkovacích míst, kde očkujeme. Máme zapojeno do očkovacího systému 36 zaměstnanců léčebných lázní. Jsou to lékaři, sestry i administrativní pracovníci,“ uvedla.

Jako pomyslnou metu si její očkovací tým stanovil minimálně 120 lidí na jedno očkovací místo. „To volíme podle toho, jak se nám plní rezervační systém. Denně očkujeme minimálně na dvou místech a maximálně na čtyřech, každý den od pondělka do pátku,“ doplnila Dana Jurásková. „Naočkovali jsme všechny domovy pro seniory a domovy s pečovatelskou službou na okrese Tachov, více než polovinu na okrese Plzeň-sever. Teď budeme očkovat druhou dávkou,“ dodala.

Očkovací látky je teď dostatek

Dana Jurásková čekala, že po otevření registrace pro mladší ročníky bude větší zájem o očkování. „Část těchto lidí byla očkovaná v rámci svého povolání nebo v souvislosti s chronickým onemocněním, takže jsme nezaznamenali dramatický nárůst,“ uvedla.

V Plzeňském kraji očkuje také mobilní tým EUC Kliniky Plzeň. Jak řekl její ředitel Jan Šlajs, práce mobilních očkovacích týmů nyní ubývá. „Už přišly na řadu ročníky, které mohou využít stacionární očkovací místa, těch je 19 v kraji a lidé si mohou vybrat,“ vysvětlil. Nyní je podle něj dostatek očkovací látky a termíny se uvolňují rychleji.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio