V krajských nemocnicích ubývá pacientů s covidem. Provádí se už i plánované operace

22. duben 2021 13:20, aktualizováno

Počet covidových pacientů ve všech zařízeních klesá, zdravotnická zařízení se proto postupně vracejí k normálnímu režimu. Covidová oddělení se začínají měnit na standardní a také už se provádějí plánované operace.

V současné době leží v nemocnicích zřizovaných Plzeňským krajem 60 covidových pacientů z nichž 17 je na lůžkách intenzivní péče. Přesně před měsícem, kdy vrcholila čtvrtá vlna pandemie, se v krajských nemocnicích léčilo 300 pacientů s covidem-19 a z toho 50 na lůžkách intenzivní péče. Lze tedy zaznamenat významný pokles. „Zdaleka to však není důvod k přehnanému optimismu, mnohokrát jsme se přesvědčili, že nemoc covid-19, je zákeřná a že se dokáže rychle vrátit,“ poznamenal mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Od 20. února přijímala Domažlická nemocnice pouze pacienty s koronavirem a fungovala jako zařízení specializované na covidovou péči. Přesně po dvou měsících svou transformaci ukončila a je již v původním necovidovém provozu. Přijímá a hospitalizuje všechny pacienty na všechna oddělení. V plném provozu je také rehabilitace. Domažlická nemocnice prošla důkladnou dekontaminací, kdy byly dezinfekcí ošetřeny všechny povrchy a každý pokoj a covidová stanice se také sprejovaly dezinfekční mlhou.

„Všechny nemocnice kraje si ponechávají vždy minimálně jednu lůžkovou stanici a část intenzivních lůžek připravenou pro hospitalizace covidových pacientů,“ uvedl Jiří Kokoška. Každá nemocnice přijímá jak covidové i necovidové pacienty ze svých spádových oblastí, zatímco do nedávna mířili covidoví pacienti do Domažlic a necovidoví do okolních zařízení.

Nemocnice musely přesunout zhruba tisíc operací

Dříve odkládanou péči nemocnice postupně obnovují. Jedná se například o plánované operace a rehabilitace. Nemocnice samy kontaktují pacienty, kterým byl zákrok odložen, a domlouvají s nimi další postup a termíny zákroků. „Apelujeme na pacienty, aby neváhali a využili nový termín operace, protože operační programy se začnou brzy rychle plnit,“ zmínil Jiří Kokoška. Všechny nemocnice už začaly s operacemi žlučníku, hemeroidů nebo třeba křečových žil. Velké operace jako jsou kloubní náhrady se již také připravují.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy