V Křížovském lomu na úpatí Velkého Blaníku uvidíte, jaká hornina tvoří bájnou horu

4. březen 2023

Legendární horu Blaník ve Středočeském kraji zná každý. Kdo by se ale chtěl zblízka podívat na horninu, která ho tvoří, měl by se vydat do Křížovského lomu nedaleko Vlašimi, kde se těžila blanická ortorula. Kromě toho je to příjemné klidné místo, které není na frekventovaných turistických trasách. A tak pokud byste si chtěli udělat výlet na Blaník, být mimo turistický ruch a užívat si krásnou přírodu, Křížovský lom je to pravé.

V Křížovském lomu se v minulém století těžil stavební kámen. Po ukončení těžby v roce 1986 byl ponechán svému osudu, a tak se časem stal opět součástí místní krajiny, začal zarůstat vegetací a dnes působí jako přirozený přírodní útvar.

Na místě jsou ukázky jednotlivých solitérních kamenů blanické ortoruly

Kdyby se o něj nezačala starat místní organizace Českého svazu ochránců přírody Vlašim, byl by v současnosti už zcela zarostlý hustým křovím a stromy. Díky péči ochránců přírody je to dnes půvabné místo, které přitahuje především milovníky krásné přírody a hlavně klidu. Kromě samotného blanické ortoruly tam můžete obdivovat i vzácné rostliny a živočichy, kteří se usadili na slunných holých skalách a v uměle vytvořeném jezírku ze spodní vody. Jezírko působí zcela přirozeně a díky skále v pozadí navíc velmi romanticky.

Uměle vytvořené jezírko ze spodní vody působí velmi romanticky

Nejcennějším pokladem lomu jsou ale lišejníky, vědci jich zde našli 78 druhů. Kromě toho je lom v současnosti také jediným místem, kde je na území celé chráněné krajinné oblasti Blaník povoleno rozdělávat oheň a nocovat pod širákem.

Na výlet i za poznáním

O lomu a jeho obyvatelích se víc dozvíte na řadě informačních tabulí. Nejzajímavější je tabule vysvětlující geologický proces vzniku blanické ortoruly. Tu si můžete prohlédnout nejen zdálky pohledem na skalnatý masiv bývalého lomu, ale také zblízka. Vedle informační tabule jsou totiž ukázky větších kusů této místní horniny.

Na místě jsou ukázky jednotlivých solitérních kamenů blanické ortoruly

Druhů ortoruly je přitom mnoho. Ta blanická je jenom jedna a je zcela specifická. Pro porovnání je na jednom větším kameni z blanické ortoruly vytvořen detailní výbrus. Právě podle jejího zajímavého složení lze blanickou ortorulu bezpečně poznat.

A protože informace o místní přírodě jsou opravdu velmi zajímavé, je pro zájemce je připravena i mobilní aplikace Geopark Kraj blanických rytířů, kde je možné najít veškeré informace o místní krajině i turistických trasách.

Díky propracovaným informacím na tabulích i internetové aplikaci se můžeme i více dozvědět o místní přírodě i horninách
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.