V kuchyni, obýváku i ložnici. Panenky jsou všude

11. červen 2022

Paní Iva žije v Hradci Králové v domečku, který si vysnila a vyzdobila podle svého. Ona i její manžel jsou vášnivými sběrateli všeho možného, od biblí, obrázků, přes nádobí a sklo, až po panenky či další hračky. Dům je krásně uklizen, převládá starší renovovaný nábytek, který je doplněn originálními dekoracemi a hlavně panenkami.

Dům je rozlehlý, panenky najdete v několika místnostech, ale jedna je tou hlavní výstavní. Paní Iva původně sbírala jen české panenky, ale s postupem času začala obdivovat i německé a dnes má prostě nejraději staré panenky. V její sbírce je i několik kousků z roku 1946 z Plzeňského kraje. Jde o celuloidové panenky značky Arko, které se vyráběly pouze dva roky po II. světové válce v Černošíně na Tachovsku a pak formu na panenku získala firma Technoplast.

Další panenky mají základ v Karlovarském kraji, v Dubí, kde se vyráběly hlavičky. Dělaly se i panenky z papíru a vody, nebo byly i lehoučké panenky do vody, zvané plaváčci. Postupem let začala převládat guma, nejdříve se dělaly jen gumové hlavičky a časem končetiny, až byly panenky celé gumové.

Výlohové panenky jsou strašidelné

Iva má ve sbírce i strašidelné panenky, které mají vážný, až zamračený výraz. Nejde však o hračku, nýbrž o tak zvané výlohové panenky. To znamená, že jsou to vlastně modelky, které ve výlohách obchodních domů předváděly oblečení pro děti, stejně jako výlohové panny. Nejčastěji byly vyrobeny ze sádry. Všechny panenky má Iva ráda. A všechny mají oblečení, které je buď koupené na burzách, nebo uháčkované ze staré příze. Panenky mají také boty, kočárky, kabelky, čelenky a další výbavičku. Ve skříni jsou i staré látky, protože, jak se sběratelka přiznala, jednou by se chtěla naučit šít a své panenky obléci do svých dobových oblečků.

Spustit audio