V kynologickém zařízení s útulkem v Borovně vzniká nová veterinární ordinace

19. únor 2019 13:45

Z původní ošetřovny v psím útulku v Borovně na jižním Plzeňsku bude brzy plnohodnotná veterinární ordinace. Ošetří tu nejen psy, ale i ostatní domácí zvířata.

Dříve museli lidé z Borovna se svými nemocnými domácími mazlíčky jezdit do Merklína nebo třeba do Blovic. Za necelý měsíc už budou moci využívat i místní veterinární ordinaci. „Bývalá ošetřovna se nově promění na dvě oddělené části – hospitalizační kotce a příčkou oddělenou čekárnu. Ta bude volně přístupná z venku, kde je velká parkovací plocha,“ řekla majitelka kynologického centra Andrea Kolmanová.

Všechny stavební úpravy jsou téměř hotové a ordinace je vybavená potřebnými přístroji. „Máme tu sono, vyšetřovací stůl, sterilizátor i zubní ultrazvuk. Je potřeba, aby bylo vše dostupné, když přijde nějaký akutní pacient, aby bylo všechno po ruce. Vyšetření krve budeme zatím posílat do laboratoře. Gros naší práce v ordinaci budou pejskové, kočičky a různá drobná zvířátka, jako jsou králici, fretky, morčata a tak dále. Budeme provádět různé chirurgické výkony, kastrace, operace nádorů, akutní pomoc atd. Máme i hospitalizaci, takže poskytneme základní infusní terapii, vyšetření krve, prevence. Terénně potom budeme ošetřovat i různá velká zvířata,“ popsala veterinářka Martina Horáková.

Péče 24 hodin denně

O to, že by byl o veterinární ordinaci malý zájem, se Andrea Kolmanová nebojí, kynologické centrum je totiž v Plzeňském kraji poměrně známé, protože zařízení lidé často využívají jako dočasný hotel pro psy.

Stavební práce by měly být hotové do konce února. Potom by měla být ordinace dostupná 24 hodin denně. „V březnu se rozjedeme naplno. Tady je ta výhoda, že útulek je v provozu denně, topí se tu a vždy tu někdo je. Paní doktorka bude k dispozici na telefonické objednání. Fungovat bude i pro urgentní případy, protože může dojít například ke komplikovaným porodům nebo k nějakým úrazům. Musíme být proto připravení i na to,“ dodala Andrea Kolmanová.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio

Nejnovější zprávy