V létě se autům opět částečně otevře omezený úsek Americké třídy v Plzni

V létě se autům po dvou letech znovu částečně otevře aktuálně uzavřený úsek Americké třídy v Plzni. Vjezd bez omezení bude umožněn v noci.

Zastupitelstvo města Plzně rozhodlo o částečném znovuotevření Americké třídy v Plzni pro individuální automobilovou dopravu. Auta od srpna 2021 do střední části této rušné ulice nesmí. Vjíždět mohou jen vozy MHD, záchranářů nebo dopravní obsluhy. Cílem uzavření bylo zklidnit centrum města a usnadnit průjezd trolejbusů, které v kolonách nabíraly zpoždění.

Po nástupu nového vedení Plzně bylo téma dopravy na Americké jedním z bodů, na kterém se strany v koalici neshodly. Nakonec ale přišly s kompromisem. Střední část ulice město znovu otevře autům, a to večer a v noci. Shodu koalice už posvětila městská rada a projednalo ho i zastupitelstvo, ve kterém má vládnoucí koalice většinu.

„Od 8 hodin večer do 5 hodin ráno bude uvolněn provoz pro veškerou automobilovou dopravu. Zároveň se ale zpřísní pravidla pro průjezd Americkou třídou během dne. Nebude už fungovat tak široká výjimka pro dopravní obsluhu, vjezd bude povolen pouze pro zásobování vybraných adres. A v denním režimu nebude možná ani doprava taxislužbou,“ popsal změny Aleš Tolar, náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí. Město zároveň plánuje střední část Americké zvelebit, vysadit zde zeleň nebo zúžit vozovku.

Rozporuplně vnímá znovuotevření Americké třídy Michal Vozobule, bývalý náměstek primátora pro dopravu a dnes opoziční zastupitel. Dle něj to v noci přinese do ulice především více hluku, což obzvlášť pro zdejší rezidenty není žádoucí.

Zastupitelstvo schválilo noční otevření Americké od srpna. Nejzazší termín pro realizaci je 1. září.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio