V Letinech na Plzeňsku skončil předčasně dětský letní tábor. Jeden z účastníků měl pozitivní test na koronavirus

16. červenec 2020 08:20

Jak může koronavirus poznamenat letní tábor, poznali děti a vedoucí z Letin na jižním Plzeňsku. Kvůli pozitivnímu testu jednoho z účastníků jsou teď všichni v karanténě. Život v táboře ale pokračuje dál a už začal další turnus.

„Máme tady šedesát dětí, které bydlí v chatičkách. Je tu i jeden srub. Vše pravidelně dezinfikujeme podle doporučení ministerstva zdravotnictví k pořádání letních táborů,“ popsala zástupkyně hlavního táborového vedoucího Adéla Tesařová.

„Majitelé střediska nás o pozitivním testu na koronavirus informovali a také nám sdělili, že po odjezdu všech účastníků předešlého turnusu tady byli hasiči, kteří komplet celý tábor vydezinfikovali,“ doplnila.

Pověřený šéf krajských hygieniků Michal Bartoš uvedl, že na případ nákazy se přišlo díky trasování. „Na základě informace od kolegů z jiného kraje jsme provedli vyšetření a pozitivita se potvrdila. Nicméně to byla pozitivita jediná, u personálu nebo účastníků tábora první test onemocnění nepotvrdil,“ řekl.

Celkem bylo otestováno 88 dětí a zhruba 15 lidí z obslužného personálu. Všichni jsou teď v karanténě a čekají na další test.

„O případu koronaviru na táboře v Letinech jsem nevěděla, dozvěděla jsem to až z internetu,“ komentovala místní obyvatelka Ivana, kterou informace o nákaze v nedalekém táboře překvapila.

Čtěte také

Stejně reagoval starosta Letin Jaroslav Vraný. „Nikdo nekomunikuje a nikdo nám nic neřekne. Jsou tu starší lidi ve stacionáři. Alespoň my v obci a okolí bychom o tom měli vědět,“ zdůraznil.

Mezitím si děti z druhého táborového turnusu užívají pobyt v lese a vedoucí se řídí pokyny hygieniků vydanými pro všechny tábory bez rozdílu. „Je doporučeno, aby nikdo do táborů nechodil, ani rodiče na návštěvy. Totéž platí i pro nás, abychom nechodili třeba na koupaliště nebo na hrady a zámky a podobně,“ doplnila Adéla Tesařová.

Podle ní má mediální zájem o události v táboře dopad i na současný táborový život. „Rodiče nám volají s obavou o své děti, které jsou tady. Chci všechny ubezpečit, že našeho tábora v tuto chvíli se to netýká. Všichni jsou tu zdraví a nic nám není,“ připomněla.

Pokud se nic zásadního nestane, skončí současný tábor zhruba za deset dní. Účastníky prvního turnusu čeká kolem 22. července druhý test na koronavirus. Když bude negativní, karanténa jim skončí.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio

Související