V lokalitě kolem bývalé plovárny nad přehradou Skalka u Chebu vznikne i naučná stezka

27. květen 2019 12:00

V Chebu dokončili první část úprav okolí bývalé plovárny nad přehradou Skalka. Kdysi oblíbené výletní místo dlouhá léta chátralo. Před dvěma lety ale začala jeho postupná proměna a ta bude pokračovat i letos.

V první fázi úprav se na místě provedly rekultivační práce, postupně tam vzniklo bludiště, nové cesty a také Kouzelný les, ve kterém jsou výtvory a práce žáků chebských škol. Obyvatelé Chebu podle starosty Antonína Jalovce určitě ocení taky nový asfaltový chodník s cyklostezkou, který propojí tohle území s městem. V další fázi tam vznikne nová naučná stezka, která se bude věnovat historii a zajímavostem regionu, představí geologii Chebské pánve a badatelskou činnost Johanna Wolfganga Goetha.

S úpravami se začalo díky česko-německému přeshraničnímu projektu, který se jmenuje Brána do nitra Země. Ten je zaměřený na geologii a vzdělávání a jeho cílem je obnovit a propojit kulturní a přírodní dědictví. Na české straně se do něho zapojil Cheb a také Františkovy Lázně. Na německé straně je to Fichtelberg, odkud je i hlavní partner projektu německá organizace Montan-Stiftung Nordost Bayern.

Celkové náklady projektu jsou přibližně 70 milionů korun a právě díky těmto penězům se upraví nejen lokalita u přehrady Skalka, ale vzniká i nové návštěvnické centrum u národní přírodní rezervace SOOS a pracuje se na otevření dosud veřejnosti nepřístupné štole v Komorní hůrce. Cílem je všechna místa propojit tematickou cestou, která začíná ve Fichtelbergu a pokračuje do Františkových Lázní, SOOSu přes Komorní hůrku a Cheb zpět.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio