V Loosových interiérech v Plzni by mohlo sídlit Pattonovo muzeum

3. říjen 2017

Klatovská 19 je nejen velmi lukrativní adresa v centru Plzně, ale dům má pro město i zásadní historický význam. Navíc jsou uvnitř cenné Loosovy interiéry. Budovu získalo město Plzeň od armády a teď řeší, jak ho opravit a k čemu má v budoucnu sloužit.

Adolf Loos interiéry domu navrhl v roce 1930 pro rodinu významného plzeňského továrníka Huga Semlera. „Rodina si byt dlouho neužila. V roce 1939 byl zkonfiskován tehdejší třetí říší. Na rozdíl od jiných židovských rodin měli více štěstí a podařilo se jim emigrovat do Kanady. Poté, během druhé světové války, sloužil dům jako velitelství německého Wehrmachtu. V květnu 1945 byla v těchto prostorech podepsána bezpodmínečná kapitulace německé plzeňské posádky do rukou osvobozující americké armády. Za Německo ji podepisoval generál von Majewski. Po podpisu kapitulační listiny vytáhl před zraky amerických vojáků zbraň a spáchal sebevraždu,“ vysvětlil architekt Karel Zoch.

Po válce dům s cennými Loosovými interiéry a pohnutou historií využívala desítky let armáda. Ta ho převedla na město Plzeň, které se teď musí o budovu postarat. Další postup schválila městská rada. „Vedení města rozhodlo o tom, že zadáme tak zvanou vyhledávací studii. Tedy posoudíme celý objekt z pohledu možností, jak bychom ho jako město mohli využít,“ řekl primátor Plzně Martin Zrzavecký z ČSSD.

K čemu budou sloužit prostory domu, není zatím jasné

Primárně se město postará o Loosovy interiéry, které jsou dosud přístupné jen několikrát za rok. Další využití domu je zatím předmětem diskuse. „Jedna z možností je, aby se do objektu přesunulo muzeum generála Pattona, které dnes sídlí v Pekle. Stejně tak, s ohledem na budoucí oslavy osvobození, hledáme další možnosti umístění historické vojenské techniky, a proto právě tento objekt by mohl být zázemím pro takovéto výstavy,“ doplnil Zrzavecký.

Možnost, že by v domě sídlilo Pattonovo muzeum, by přivítal jeho kurátor Ivan Rollinger: „Každopádně jakákoliv budoucnost muzea, možnosti jeho rozšíření, tak Klatovská 19 je historicky významným místem spojeným s událostmi konce druhé světové války a osvobozením města Plzně. Za nás rozhodně ano, protože je to zároveň i budoucnost muzea.“ Část domu by mohlo město nabídnout ke komerčnímu využití.

Studii, která řekne za kolik dům opravit a na co ho dál používat, bude mít město na stole zhruba v polovině příštího roku. Potom by město Plzeň chtělo podle primátora Martina Zrzaveckéh začít pracovat na projektové dokumentaci a kolem roku 2019-2020 zařadit generální opravu objektu do svého rozpočtu.

autoři: lum , jik
Spustit audio