V Manětíně postaví novou čistírnu odpadních vod a kanalizaci

10. duben 2019 08:05

V obci dosud žádná čistírna ani splašková kanalizace nebyla. Náklady jsou zhruba 110 milionů korun bez DPH.

Podle nezávislého starosty Josefa Gilberta Matušky teď město ukončilo výběrové řízení na dodavatele a podepsalo smlouvu o dílo. Stavět by se podle něj mělo v červenci. Čistírna odpadních vod ve městě nikdy nebyla, je tam jen několik domovních čistíren.

V obci žije 720 obyvatel, ale pod Manětín spadá ještě 14 dalších osad, které budou také novou čistírnu využívat. Celkem je to zhruba 1 100 lidí. Město pořídí i fekální vůz, kterým bude odpad z okolních obcí svážet, protože v jiné části už s další čistírnou nepočítá.

Čistírna a kanalizace by měla zahájit provoz do poloviny roku 2021. Podle starosty Matušky to umožní i rozvoj Manětína. Město má v územním plánu dvě rozvojové plochy po 12 parcelách, a co je důležité, mladí lidé se tam podle něj začínají vracet. Ve městě jsou škola, školka, lékaři, lékárna, pošta, opravený kulturní dům a kino s dobrovolným vstupným a filmy na přání, bankomat i spolkový život.

Na stavbu získal Manětín dotaci od Státního fondu životního prostředí, konkrétně 62 milionů korun, dále si vzal půjčku ve výši 47 milionů korun a o dotaci požádá i Plzeňský kraj.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio