V Maňovicích budují nový kravín za desítky milionů korun

27. listopad 2018 13:20

O víc než šest tisíc prasat a 750 krav se starají zemědělci z Maňovic na jižním Plzeňsku. Právě pro ně teď budují úplně nový vzdušný kravín.

„Chybí dodělat boky, vrata, úprava okolí a osazení jímek čerpadlem. Budova bude uzavřená bočními sítěmi a vraty. Předpokládáme, že to tu bude větrat přirozeným způsobem. Boční stěny budou automaticky sjíždět a otevírat se, takže prostor bude vzdušný, aby nás nikdo nemohl obvinit z toho, že týráme zvířata,“ uvedl předseda představenstva Maňovické zemědělské Pavel Raška.

Rozpočet nového kravína je 30 milionů korun. „Samozřejmě něco ušetříme tím, že si to děláme svépomocí. Dělali jsme sami spodní část, patky a i okolí upraví naši lidé s našimi stroji,“ vysvětlil Pavel Raška.

Starý kravín se nezbourá, ale opraví

Původní kravín už byl nevyhovující. Podle Pavla Rašky by zvířata měla být v přirozenějším prostředí, a ne v betonové budově, kde je vlhko, tma a nedostatek místa. Proto se vedení společnosti rozhodlo postavit kravín nový. Stará budova ovšem nezůstane bez využití, i ta totiž projde rekonstrukcí a opraví se v podobném duchu jako nový kravín.  V budoucnu se tu ustájí jalovice a telata.

„V novém kravíně bude mít každá kráva větší prostor, větší podestýlku i větší kapacitu vzduchu. Stájové klima je mnohem lepší než v tom starém kravíně. Budou tam mít i více světla, což je podobné, jako když je kráva na pastvě, a bude mít přirozenější podmínky než ve staré budově. To by se mohlo projevit i vyšší dojivostí. Doufám, že to bude alespoň 20 procent, “ řekl vedoucí provozu kravína Václav Šilhavý.

Nový kravín by měla Maňovická zemědělská dokončit příští rok na jaře. 

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio