V Mariánské Týnici dnes začne unikátní dostavba barokního komplexu od stavitele Santiniho

24. březen 2017

Poklepáním na základní kámen dnes začne unikátní dostavba barokního komplexu v Mariánské Týnici na severním Plzeňsku. Plzeňský kraj dostal na akci evropskou dotaci.

Po třech stoletích se v Mariánské Týnici začne dokončovat východní ambit a dvě kaple podle původního návrhu stavitele Jana Blažeje Santiniho. Plzeňský kraj spravuje v objektu bývalého proboštství Muzeum a galerii severního Plzeňska. Na akci se mu podařilo získat dotaci kolem 50 milionů korun z Integrovaného operačního programu.

Zajímavostí je, že celá stavba bude probíhat bez moderních technologií. Stavět se bude ze speciálně vyrobených ručně pálených cihel. Nikam se nebude lít beton a kameny se technologicky poskládají jako v době baroka. Jediné s čím budou stavebníci ze současných vymožeností pracovat, je nářadí a samozřejmě zkušenosti. Vše s velkou úctou i respektem k Santiniho architektuře.

Realizace projektu zabere tři roky a hotovo by mělo být v roce 2019. Po dokončení stavby by mohl vzniknout v objektu volný prostor, který by chtělo vedení Muzea a galerie severního Plzeňska využívat na pořádání kulturních akcí.

Slavnostní zahájení projektu se uskuteční dnes, kdy stavebníci poklepou na základní kámen a začnou pracovat.

autor: mkl
Spustit audio