V Mariánské Týnici dostavují křídlo budovy podle stavitele Santiniho

29. říjen 2018 14:50

Dostavba bývalého proboštství cisterciáckého kláštera v Mariánské Týnici, kde nyní sídlí Muzeum a galerie severního Plzeňska, pokračuje.

Už je hotový archeologický průzkum a nad zemí vyrůstají nové obvodové zdi východního křídla podle původních plánů barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho. Barokní komplex, jenž je národní kulturní památkou, se tak po třech stoletích dočká dokončení. Zachované zůstanou všechny stavební prvky. „Tady vidíme třeba studnu, která zůstane zachována,“ popsal Jindřich Kovařík dohlížející na stavbu. Ta by měla citlivě navazovat na stávající budovu. „Kámen by měl barevně odpovídat tomu, který tady byl po staletí,“ potvrdil mistr zedníků Roman Beran.

Archeologové zpracovávají nálezy

Zatímco zedníci pilně staví, archeologové zpracovávají nálezy z průzkumu. „Nalezli jsme tady doklady o vesnici Romana z Týnce, která tady stála pravděpodobně už před rokem 1230, s ní souvisí i nález hrobů ze středověku,“ popsal Jiří Orna ze Západočeského muzea v Plzni. Asi nejcennější je podle něj nález 300 let starého hrnce. „Stál v rohu probošství a i přes všechny stavební úpravy v průběhu staletí zůstal zachovaný,“ dodal.

Stavba ambitu začala letos a po dokončení zdí se budou dělat arkádové chodby a tři mariánské kaple. „Počítáme s tím, že východní ambit oživíme zvonohrou, protože na všech poutních místech vítala poutníky zvonohra s mariánskou písní. V jedné z kaplí také uložíme kosti, které zde nalezneme,“ uvedla ředitelka Muzea severního Plzeňska Irena Bukačová. V ambitu bude také výstava o jeho vzniku, ale bude mít i kulturní a náboženské využití. Součástí projektu je časosběrný filmový dokument, mapující dostavbu památky podle původních Santiniho návrhů.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio

Související