V Mariánských Lázních se v sobotu uskuteční podvacáté PechaKucha Night

15. březen 2019 14:15

Centrum Mariánských Lázní nabídne v sobotu (16.3) večer diskusní setkání architektů, výtvarníků a hudebníků, nazvané PechaKucha Night.

Program sestavený z příspěvků zajímavých osobností pořádá skupina nadšenců podvacáté. Během večera vystoupí spousta zajímavých osobností z oblasti kultury, filmu, designu a dalších uměleckých sfér. Úkolem všech těchto lidí je představit sebe a svou práci publiku během jedné prezentace, která trvá šest minut. Součástí programu pak bude i afterparty.

PechaKucha Night Mariánské Lázně je jedinou akcí svého druhu v celém Karlovarském kraji. Objevila se zde poprvé v roce 2014, od té doby se koná pravidelně čtyřikrát do roka na různých místech.

V minulosti se setkání uskutečnila i na místech, která nejsou pro veřejnost příliš dostupná. Například v zákulisí divadla či v prostorách, které jsou už několik let uzavřené. Dosud šlo především o kdysi věhlasnou kavárnu Panorama nebo kousek pod ní stojící bývalou dětskou léčebnu Miramonte.

Nevšední zážitek a kulturní obohacení se nyní bude konat v jednom z nejkrásnějších společenských sálů ve městě, ve Společenském domě Casino od 20:20 hodin.

Koncept akce pochází z Japonska

Jednotlivé přednášky by posluchače určitě neměly nudit, protože jejich autoři musí dodržet přísně stanovená pravidla. Jedná se o večer prezentací ve formátu 20x20, což znamená 20 stran po 20 vteřinách.

Formát této akce je velmi moderní a koná se po celém světě ve více než 900 městech. S nápadem přišli architekti Astrid Klein a Mark Dytham v roce 2003 v japonském Tokiu. Jeho název PechaKucha [peča kuča] v překladu znamená „tlachání“.

Záměrem tohoto projektu bylo vytvořit prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků a techniků, prostor pro výměnu zkušeností a informací o novinkách v oboru, prostor pro komunikaci s veřejností.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio