V Meclově na Domažlicku lidé bloudí v konopí

11. srpen 2021 11:25, aktualizováno

Konopné pole v Meclově se proměnilo v labyrint. Jeho pěšinky měří dohromady 740 metrů a ztratit se v nich je docela snadné. Spletí chodeb prošlo během víkendu plno lidí.

Meclovská zemědělská vytvořila na jednom hektaru labyrint v konopném poli. Bludiště bylo poprvé zpřístupněno o víkendu. Ve rostlinách technického konopí vysokých tři metry bloudilo mnoho lidí.

V bludišti se dá parádně zabloudit. „I když jsem bludiště vyráběl, tak se v něm sám ztrácím. Bludiště jsem vysekával a poté jsem to projížděl ještě minitraktorem s rotavátorem, aby ty cestičky byly zřetelné,“ vysvětlil agronom Meclovské zemědělské Josef Tesař. Kdo měl štěstí, našel i několik naučných cedulek a na konci cesty závěrečný kvíz.

Zábavný projekt pro Meclov vymyslel a také nakreslil bývalý zemědělec a pěstitel technického konopí Horst Lampert. Jeho bludiště již vzniklo v Rakousku a Německu. „Můj sen byl udělat něco takového i v Čechách,“ poznamenal Horst Lampert.

Meclovská zemědělská chtěla vybudováním bludiště netradičně propagovat nejenom sebe, ale i technické konopí. „Konopí je darem od boha, aby se využilo od kořene po poslední lístek,“ uvedl Horst Lampert. Konopné bludiště bude veřejnosti zpřístupněno i následující víkend 14. a 15. srpna.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio