V Míšově v Brdech vzpomínají na sovětské vojáky jako na okupanty i přátele

27. červen 2013

Dnes je to přesně 22 let ode dne, kdy tehdejší Československo opustil poslední sovětský voják - generálplukovník Eduard Vorobjov. Pro sovětskou armádu tím definitivně skončil 23letý pobyt na československém území. Celkem ze země do konce června 1991 odešly na základě mezistátních dohod desítky tisíc sovětských vojáků a jejich rodinných příslušníků. Zahořkle i s nostalgií vzpomínají na cizí vojáky také lidé v obci Míšov v Brdech, kde měli Sověti vojenský objekt.

„Přesný název byl Javor 51 Borovno. V roce 1968 jsme byli okupováni a už se odsud sovětská vojska nehnula. Od té doby sem do roku 1990 nikdo z Čechů nevstoupil. Všechno to bylo úplně nezávisle řízeno z Moskvy,“ popisuje Milan Skočovský z Nadace Železná opona.

V areálu s podzemními pevnostmi pro uskladnění jaderných hlavic mezi Míšovem a Borovnem žilo 70 vojáků s rodinami. Stačí zajít v Míšově do vyhlášeného baru - o minulosti tu muži diskutují často.

„Za jakým účelem tady byli, jsem nevěděl. Já jsem je vnímal jako okupanty našeho samostatného svrchovaného státu,“ sype vzpomínky šéf baru Miloš Franče. „Pamatuji si, že sovětští důstojníci s jejich paničkami chodili do místního pohostinství,“ dodává.

Nerad na sovětské vojáky vzpomíná další z pamětníků, Rudolf Polák. „Od roku 1968 to byl hodně špatný pocit. I když na druhou stranu tady nijak neškodili. Byli uzavřená společnost, málokdo s nimi přišel do styku,“ podotýká.

Jinak to vidí někdejší prodavačka v Míšově Hana Zachová. Její rodina navázala s několika rodinami sovětských důstojníků přátelské vztahy.

Čtěte také

„Předloni tady někteří byli se podívat na zájezdě. Na to, jak tady žili, vzpomínají pořád dobře. Líbilo se jim tady. Co jsem poznala, tak všichni byli dobří. Chodili pomáhat místnímu JZD – vybírali brambory, sbírali kámen. Když jsme třeba řezali dřevo, tak se zapojili,“ svěřuje se.

Míšov, Brdy, údajné úložiště sovětských jaderných hlavic

Velmi ostře přítomnost sovětských vojáků v Československu kritizuje Emil Šípka. „8. května 1945 nás neosvobodili, ale okupovali nás. Protože kam přišla sovětská armáda, to nebylo osvobození, to byla okupace. A druhá okupace přišla v roce 1968. To byla pro nás přítěž, pro naši ekonomiku - vyráběli jsme čistě pro ně, žili tady na náš úkor,“ říká.

Čtěte také

V podzemní pevnosti pro uskladnění jaderných hlavic u Míšova otevře v srpnu Nadace Železná opona atomové muzeum. Připomene sovětské vojáky v Brdech, jaderné zbrojení mezi východem a západem i mírové využití atomové energie.


Zvětšit mapu
autoři: sib , lum
Spustit audio