V Moseru vyrábí originální křišťálové sklo déle než 160 let

2. říjen 2020

Historie firmy Moser se začala psát už v roce 1857, kdy rytec a obchodník Ludwig Moser založil firmu na zpracování skla. Ve Dvorech u Karlových Varů pak postavil sklárnu, kde se od prvopočátku až do dnešních dnů zpracovává křišťálové sklo výhradně ručně.

Před více než 160 lety vdechl nadaný český rytec Ludwig Moser život křišťálu Moser a okouzlil s ním svět. Od samého začátku pracoval s tradiční technologií výroby skla. Byl to ale především jeho talent a umění, co dokázalo dát kolekcím jedinečnost a krásu. Od té doby křišťál Moser nechybí na královských svatbách i setkáních vrcholných představitelů politického života a je vyhledáván lidmi s vytříbeným vkusem.

Stejně jako před více než 160 lety, Moser zůstává exkluzivní manufakturou. Díky výhradně ruční práci sklářských mistrů je každá moserovská číše, váza nebo jiný výrobek skutečným originálem.

Říká se, že z křišťálu Moser i voda chutná lépe. Produkujeme totiž výhradně bezolovnatý křišťál, šetrný jak k životnímu prostředí, tak zdraví sklářů i zákazníků. Na rozdíl od olovnatého skla a strojové výroby mají naše díla také krásně ostré hrany a nádherný lom světla.

Přísně střežené receptury, odvozené od složení drahých kamenů, zajišťují Moseru nenapodobitelnou škálu kouzelných barev. Jejich díla vás prý okouzlí magickou hrou světel, stínů a odlesků.

Na odkaz Ludwiga Mosera a jeho synů navazují celé generace karlovarských sklářů, za jejichž uměním se skrývají dlouhé roky práce na huti i v brusičských a ryteckých dílnách. Jejich uměleckým talentem i vášní pro řemeslo se náš region může chlubit už více jak půldruhého století.

autoři: Jana Strejčková , Radim Jehlík , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio