V Muzeu dopravy ve Strašicích přibydou novinky z Ameriky i Plzně

Letošní novinkou v Muzeu dopravy ve Strašicích na Rokycansku bude například trolejbus, který jezdil v americkém Daytonu, nebo vyřazená plzeňská tramvaj Astra. Otevření muzea se plánuje o prvním červencovém víkendu.

Trolejbus Škoda 14TrE, který jezdil v Americe, vznikl v České republice v Ostrově nad Ohří. „Následně byly vyrobeny tři prototypy, a ty potom putovaly přes oceán do USA,“ uvedl vedoucí muzea Michal Kouba. Zajímavostí trolejbusu je například provázek, natažený přes celý vůz, který slouží k signalizaci zastávek na znamení. V Plzni k této signalizaci slouží tlačítko umístěné na tyči.

Muzeum má ve svém depozitáři kromě trolejbusů také dvě tramvaje. Letos k nim přibyde třetí, a to nedávno vyřazená plzeňská tramvaj známá pod názvem Škoda Astra. „Se Škodovkou jsme úzce spojeni, máme zde škodovácká vozidla, tak jsme si říkali, že by byla škoda, aby se ta první nízkopodlažní tramvaj nezachovala,“ řekl Michal Kouba.

Trolejbus nebo včelín?

Muzeum dopravy provozuje spolek Škoda–bus klub, který se zabývá historií hromadné dopravy, především pak té autobusové a trolejbusové. Kromě toho se pracovníci muzea věnují také údržbě a renovaci vozidel. Pracovníci ve svém volném čase opravili například autobus Škoda 706 RTO. Práce na tomto vozidle trvaly 12 let.

V současné době pracovníci muzea plánují renovaci trolejbusu Škoda 7Tr, který zhruba před 70 lety zahajoval trolejbusovou dopravu v Mariánských Lázních, sloužil však také jako včelín. Tyto exponáty uvidí návštěvníci při otevření muzea, které se plánuje na první červencový víkend v rámci Česko-amerického víkendu.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio