V muzeu v Chodové Plané připravili na prázdniny výstavu historických kočárků

Malé soukromé muzeum s půvabným názvem Krásné časy se nachází v areálu bývalých kasáren. Budova muzea dříve sloužila jako vrátnice. Muzeum založil pan Jiří Sauko z Branky. Je to vášnivý sběratel historických exponátů a jak říká, už se mu všechny ty vzácnosti domů prostě nevešly.

Jiří Sauko začal hledat v regionu vhodný prostor. S tím přišla i myšlenka, že by mohl svou sbírku veřejně ukazovat, jako v muzeu. Po delším hledání našel opuštěný dům v Chodové Plané u hlavní silnice, který dříve sloužil vojákům a instaloval sem velkou část své sbírky.

Jde o klasické muzeum, byť soukromé. Jsou zde k vidění věci denní potřeby už od 2. poloviny 19. století. Převážně jde o dámskou módu, doplňky, jako kabelky, vějíře, kukátka, šperky nebo věci ke zkrášlení. Ale také historické sklo a nádobí, panenky, hračky a řada dalších věcí, třeba hodiny, nábytek.

Jiří Sauko si k tomu ještě sám vyrábí doplňky. Panenky obléká do šatů, které ušije, kuchyňku doplnil sladkostmi, jako jsou třeba kremrole, větrníky a další zákusky. Jsou prý ze stavební pěny, ale vypadají velmi věrohodně.

V zimě zde byla expozice panenek, které byly naaranžovány na umělém sněhu, měly kožíšky, lyže, brusle a k tomu byla vánoční výstava s historickými ozdobami na stromeček. Teď je v muzeu Krásné časy letní výstava kočárků. Exponáty zapůjčila sběratelka Iveta Csikošová z Třemešné, která kočárky také renovuje. Na výstavě je devět kočárků z různých období - zhruba od roku 1900 do padesátých let minulého století. Kočárky jsou jak na miminka, tak pro panenky. Ke kočárkům je připojena i malá sbírka historických oblečků, které se využívaly při křtinách. Nechybí ani dívčí šaty a botičky z konce 19. a počátku 20. století.

Muzeum je otevřeno každý víkend, a to vždy od 13 do 18 hodin. Provede vás přímo majitel Jiří Sauko.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio