V mých příbězích se uplatní i stepující potkan

3. únor 2017

Sotva se mu podařilo vydat knihu, získal za ní v roce 2012 Cenu Jiřího Ortena. Tak strmý začátek spisovatelské kariéry Vratislav Maňák opravdu nečekal. Zůstává však nohama na zemi. Sympatický rodák ze Stříbra (ročník narození 1988) přišel do rozhlasového studia představit knihu Rubikova kostka, jejíž děj se odehrává v Plzni.

Panství odložených rukavic, stepující potkan, muž z hodin... Inspiraci čerpá Vratislav Maňák v typické až potrhlé estetice z tvorby Tima Burtona. Za svoji další knihu získal nominaci na cenu Magnesia Litera, vystudoval žurnalistiku a na stejné škole teď i vyučuje budoucí novináře. K tomu pracuje jako editor zpravodajského webu ČT 24.

Čeká na ohlas své prozatím poslední knihy: jmenuje se Rubikova kostka, v příběhu mladého učitele vracejícího se do rodné Plzně ožívá i daleko hlubší pohled do historie západočeské metropole – například do roku 1953, kdy se město otřásalo veřejnými nepokoji a demonstracemi proti měnové reformě. Při psaní si Maňák uvědomil, že Plzeň jako rodák ze Stříbra zná jen povrchně. Proto si musel některé lokality přijet speciálně prohlédnout.

Žurnalistika stojí na umění používat češtinu

Jako absolvent žurnalistiky, vyučující i editor má možnost srovnání, jak se dnešní novinařina vyvíjí. Sám své studenty učí hlavně to, jak volit ta správná slova. V dnešní rychlé době se na tuto skutečnost neklade takový důraz, není na to čas. A je rozdíl, když napíšete, že vlaky nejezdily „kvůli“ blesku nebo „díky“ blesku.

Vratislav Maňák pokračuje v psaní dál. A plány prozrazuje velice nerad. V rozhovoru alespoň přiznal, že má rozepsáno vícero témat a mimo jiné píše novelu o tetřevech. Sám dobře ví, že role „sběratele cen“ nezískal na dobu neurčitou. Nechme se tedy překvapit, s čím mladý a nadějný talent přijde v budoucnu.

Poslechněte si celý rozhovor s Vratislavem Maňákem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.