V Nashvillu hvězdy, u nás byla skupina K.T.O. napůl zakázáná

21. listopad 2021

Když se řekne K.T.O., nemusí to ještě znít jako název kapely, když se ale řekne Kamarádi táborových ohňů, je jasné, že jde o známou českou countryovou skupinu. Jen malý okruh fanoušků však ví, že opakovaně slavila úspěchy ve Spojených státech amerických a to v dobách, kdy vycestovat do svobodného světa nebylo jednoduché.

Skupina Kamarádi táborových ohňů, ve zkratce K.T.O. vznikla v Praze v roce 1963 jako trio, po sedmi letech ji její zakladatelé rozšířili na bicí, baskytaru, dvanáctistrunnou kytaru, mandolinu, banjo, steel-kytaru, foukací harmoniku a pět vokálů. V roce 1976 se K.T.O., stali doprovodnou skupinou Waldemara Matušky a Olgy Blechové a to i přesto, že byli v rámci utahující se normalizace zakázáni pro sdělovací prostředky. Koncerty se sice mohly konat jak doma, tak v zahraničí, ale miliony čtenářů a posluchačů o tom nikdy nedostaly žádnou informaci. Nové písničky se nehrály a na obrazovce se Kamarádi táborových ohňů přestali objevovat.

Když je pozvala americká Country asociace na světový festival do Nashvillu poprvé, povolení dostali až poté, co splnili neuvěřitelnou podmínku, odehrát 100 koncertů v tehdejším Sovětském Svazu. V Tennesee pak byli vybráni jako nejlepší zahraniční kapela, o tom se ale u nás mlčelo.

Kamarádi táborových ohňů se v USA dočkali mnohých ocenění, tou největší byla pozvánka Billa Monroea, otce a zakladatele stylu bluegrass, do Nashvillu, aby se zúčastnili společně s ostatními 20 nejlepšími skupinami současné country koncertu pořádaného k 50. výročí Grand Ole Opry, což je nejdéle bez přestávky běžící rozhlasový pořad ve Spojených státech amerických. Následovně pak byli čtyřikrát pozváni znovu do Nashvillu na Mezinárodní countryový festival a byli jmenováni čestnými členy Country Music Association s diplomem za propagaci country hudby.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.