V Nebřezinech na severním Plzeňsku vznikne obří památník rodáka Václava Levého

1. březen 2019 11:15

Příští rok uplyne 200 let od narození a 150 let od úmrtí slavného sochaře Václava Levého, který se narodil v Nebřezinech na severním Plzeňsku. Na počest svého rodáka obec chystá velikou slávu.

Václav Levý byl nejen sochař, byl také buditel, zakladatel moderního českého sochařství a učitel sochaře Josefa Myslbeka. Mezi jeho díla patří například známé obří Čertovy hlavy nebo plastiky Klácelka a Blaník. Nebřezinské občanské sdružení se rozhodlo na jeho počest vybudovat památník, a to ne ledajaký. Bude to dvanáctitunový kámen, který umístí v centru obce uprostřed velké křižovatky.

„Máme smůlu v tom, že jeho rodný domek v roce 1872 odnesla velká voda. Takže bohužel nemáme to místo, kde začal svůj život. Máme jen malou ceduli na hospodě, kde je psáno, že v této vesnici se Václav Levý narodil,“ vysvětlil František Zídek - předseda Nebřezinského občanského sdružení.

Významného sochaře bude připomínat kámen obřích rozměrů jako připomínka jeho vlastních děl ve skalách. „Vymysleli jsme poctu, která by měla vycházet z jeho díla. On byl skromný člověk a tak si říkáme, že by to mělo být i skromné. Když byl Václav Levý v mladém věku, tak pracoval jako kuchař v Liběchově. Když měl v kuchyni hotovo, vyrazil do místních pískovcových skal a začal tam sochat čertí hlavy, což jsou obrovské skulptury. Říkali jsme si, že by bylo dobré, podobný přírodní tvar tady připomenout,“ uvedl František Zídek.

Čertovy hlavy nedaleko obce Želízy

Památník bude obklopený dvěma lípami

Kámen opracuje známý severoplzeňský kamenosochař Bartoloměj Štěrba a vévodit bude nebřezinské autobusové točně. „Vedle toho už máme vysazené dvě lípy. Na kámen chceme nechat odlít bronzovou plaketu, která vychází z plakety z roku 1894, co dělali bratři Čermákové ve slévárně v Hořovicích. Na tom bude jednoduchý nápis, kde by bylo napsáno Václav Levý, data narození a úmrtí, a od nebřezinských občanů 2020,“ doplnil František Zídek.

Do Nebřezin na severním Plzeňsku by se mohl vrátit hlas zvonu

Kaple v Nebřezinech

Kaplička z poloviny 19. století v Nebřezinech na severním Plzeňsku dostane nový zvon. Ten současný je prasklý. Na nový teď místní shánějí peníze.

Kámen koupí občanské sdružení v trachytovém lomu Štenská. Ten vyšel nebřezinským vstříc - kámen prodá za poloviční cenu, za necelých pět tisíc korun. Přesto bude celá akce stát skoro 200 tisíc korun. „Peníze, které máme na účtu, nevyužíváme pro tyto aktivity, ale pro akce jako jsou setkání seniorů nebo masopust a podobně. Peníze, které jsou investičního charakteru a půjdou na zaplacení památníku, se snažíme shánět jiným způsobem, většinou sponzorsky,“ dodal předseda sdružení Zídek.

Když se podaří peníze sehnat, odhalí občanské sdružení památník Václavu Levému příští rok v září u příležitosti výročí jeho narození.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio