V německém Zwieslu se chystá výstava o bavorsko-českém sousedství

14. listopad 2006

Velký projekt chystají u sousedů, v německém Zwieslu. A očekávají zájem návštěvníků i z české strany. Projektem je Bavorská zemská výstava s přesným titulkem Bavorsko-Čechy: 1500 let v sousedství a příští rok začne 25. května a potrvá do 14. října. Bude to opravdu monstrózní podnik, který zabere 1500 m čtverečních plochy a tři patra nově zařízené výstavní budovy ve Zwieslu, v bývalé dívčí škole v blízkosti novogotického farního kostela sv. Mikuláše. Budova z konce 19. století se v současné době renovuje a po skončení výstavy tam bude muzeum.

Ovšem Bavorská zemská výstava tam v kompletní podobě nezůstane, protože si kurátoři vypůjčí velké množství exponátů z nejrůznějších německých a českých muzeí a dalších institucí. Kromě vzácných a unikátních muzeálních kousků počítá výstava i s filmy, audiozáznamy, PC-panely a hovoří se také o inscenacích, patrně divadelních. Vypadá to žánrově velmi rozmanitě. A poučíme se možná také o moderním muzejnictví, to je něco, co se na západě Čech zatím moc nepěstuje.

Logo

Jde o velice rozsáhlý projekt a výstava bude rozdělena do několika oddílů. První z nich, Země - lidé -hranice připomene, že hranice mezi Českem a Bavorskem patří k nejstarším v Evropě, od středověku se moc nezměnila - což je skutečně v rámci evropských dějin spíše výjimečné. A také se časem měnila její propustnost, také se měnily celní poplatky, hon za pašeráky a za lidmi, kteří utíkali na svobodu během komunistické éry. Další část se týká vztahů ve středověku, už tehdy měly obě země mezi sebou čilé obchodní kontakty. Následuje oddíl věnovaný husitskému hnutí, který mezi oběma stranami nadělalo hodně zlé krve. Následuje raný novověk, doba Rudolfa II. a také doba otevřenosti a vzájemné kulturní spolupráce a inspirace. 5. oddíl se věnuje 19. století, tedy době, kdy Češi bojují o svoji národní identitu a znovuzrození češtiny jako literárního jazyka. Co se dělo v té době v Německu?

Ale blížíme se ke století, které bylo pro vztah Čechů a Němců velmi tragické: století 20. Autoři chtějí vyložit už důležitý rok 1918, kdy se samostatností se změnil vztah Čechů k Němcům, pak se důkladně věnují nástupu Hitlera a vyhnání Čechů ze Sudet a následně vyhnání Němců. Velký prostor by měl být věnován době od roku 38 do roku 48. Důležité a pro nás stále nové informace se týkají osudů sudetských vysídlenců v Bavorsku, kam za nimi krátce na to zamířili po komunistickém puči i čeští emigranti. Autoři výstavy nezapomněli ani na dobu po Vítězném únoru, v expozici by neměly chybět roky 1968 a 1989. A v pododdíle Výhled se myslí i na vzájemné česko-německé vztahy do budoucnosti.

Logo

Souběžně s výstavou se bude konat bohatý doprovodný program, jehož cílem je propojit příhraniční regiony v Dolním Bavorsku, Horní Falci, Horních Frankách a západních Čechách. Program bude mít název "Treffpunkte/Setkání" a zahrnuje kulturní památky, muzea, slavnosti či zvláštní výstavy, věnující se různým aspektům bavorsko-českých vztahů - a uskuteční se na více než 50 místech v těchto regionech.

autor: Petra Kosová
Spustit audio