V nepomuckém dětském domově pomáhají s distanční výukou i studenti

15. říjen 2020 07:00

Po dalším zpřísnění epidemických opatření kvůli nemoci covid-19 přešli na distanční výuku i žáci prvního stupně základních škol. V dětském domově v Nepomuku na jižním Plzeňsku pomáhají s výukou na dálku studenti pedagogických oborů.

Od středy 14. října platí distanční výuka i pro žáky z prvního stupně základních škol. Domácí výuka platí pochopitelně i pro děti z dětských domovů. S netradiční výukou pomáhají dětem v dětském domově vychovatelky. „Úkoly máme až do 2. listopadu. Máme češtinu, budeme si vysvětlovat, psát, budeme číst po slabikách, máme spoustu úkolů z matematiky i ze psaní," řekla vychovatelka Marie Račková.

Distanční výuka u dětí v Dětském domově Nepomuk s vychovatelkou Janou Račkovou

V nepomuckém dětském domově je aktuálně 23 dětí ve třech menších skupinách. Distanční výuka se už týká naprosto všech. „Scházíme se tady v 8:30 ráno a poté si projdeme, co každý zvlášť musí udělat. Většinou si dělá každý svou práci, kterou má poslanou. Snažím se, aby si to všichni vypracovávali úkoly sami a když něčemu nerozumí nebo neví, tak se zeptají a děláme to spolu. A někoho k tomu musím dokopávat, protože se nechce dělat nic,“ doplnila s úsměvem Veronika Vojáčková, studentka Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, která dětem ze druhého stupně pomáhá už od minulého týdne.

Dětský domov by potřeboval více pomocníků

Nepomucký domov má i odloučená pracoviště tzv. rodinné skupiny v Oselcích a Blovicích, proto by potřeboval další tři až čtyři studenty. „Potřebujeme vykrýt dopoledne v pracovním týdnu v těch rodinných skupinách tak, aby tam děti měly nad sebou jakýsi pedagogický dozor a asistenci," vysvětlil ředitel dětského domova Roman Suda.

Dětský domov se snaží oslovit další studenty pedagogické fakulty s nabídkou možné praxe v jejich zařízení. Zařízení musí upravit i služby vychovatelek, protože jsou děti v domově i dopoledne. Z toho důvodu nyní místo 6 hodin slouží dvanáct.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio