V Nepomuku se otevřela sociální a občanská poradna. Pomáhat bude s dluhy nebo rodinným právem

16. leden 2023 17:02, aktualizováno

Pracovníci v sociálních a občanských poradnách pomáhají lidem s řešením řady problémů, s nimiž se potýkají v tíživé životní situaci. Jednou takovou poradnu právě otevřela Charita Horažďovice v Nepomuku na jižním Plzeňsku.

Občanská poradna v Nepomuku

Tato poradna je první stopou Diecézní charity České Budějovice na Nepomucku. Najdeme ji na Přesanickém náměstí v přízemí budovy arciděkanství. „Máme k dispozici místnost rozdělenou skleněnou zástěnou na dvě části. V té první budeme přijímat klienty, v zadní pak bude naše pracovna,“ popisuje Pavla Brůžková, která už jedenáct let vede stejnou službu v Horažďovicích.

Nejčastěji s poradnou lidé řeší dluhovou problematiku, insolvence nebo splátkové kalendáře. Klienti se ale na pracovníky mohou obracet také s otázkami týkajícími se rodinného práva, darovacích smluv nebo sociálních dávek. „Cílová skupina klientů je neomezená. Pomůžeme člověku, který se stará o rodinného příslušníka, matce samoživitelce, seniorovi, jenž hledá cestu, jak ufinancovat bydlení, i dítěti,“ uvádí ředitelka Charity Horažďovice Šárka Čáňová. V současné době je dle ní cítit zvýšený zájem o tyto služby a vzhledem k aktuálnímu dění ve společnosti se dá předpokládat, že lidí hledajících pomoc bude v následujících měsících čím dál více.

Poradna v Nepomuku bude otevřena každý týden ve čtvrtek od 9:00 do 15:00. Její služby jsou zdarma a klienti mohou přijít i bez předchozího objednání, vždy je ale lepší, když si domluví schůzku předem telefonicky či e-mailem. Veškeré informace a kontakty jsou zveřejněny na webu Charity Horažďovice.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio