V Nepomuku začal sloužit nový přestupní terminál

16. září 2019 10:35

Kličkovanou mezi autobusy a osobními auty museli někdy nedobrovolně podstupovat cestující u vlakového nádraží v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Nyní už nic takového nehrozí - za nádražní budovou totiž vznikl nový přestupní terminál.

„Dříve to byl problém. Autobusy stály jeden vedle druhého, lidé se tam motali a nevěděli, do kterého nastoupit. Navíc se musel dávat pozor i na projíždějící auta. Dneska je to všechno označené a očíslované,“ říká cestující paní Marie.

V Nepomuku začal sloužit nový přestupní terminál. Vedení města si od něj slibuje především zklidnění dopravy

Za 25 milionů korun vzniklo šest zastávek pro autobusy, 33 parkovacích míst, šest v režimu „přijeď, vystup a zase odjeď“, 50 stání pro bicykly a k tomu navíc šest uzamykatelných boxů. A právě na cyklisty chce Nepomuk myslet i v budoucnu, tvrdí starosta Jiří Švec: „Máme ještě v plánu udělat přímé připojení po cyklostezce z nádraží do centra. Cyklisté si udělají krásný výlet přes obec Klášter, kolem Zelené Hory po stávající cyklostezce a pak po komunikaci, která se právě opravuje, se dostanou na náměstí.

Dočkají se snad i další města

Třinácti miliony korun podpořily nový nepomucký přestupní terminál dotace z Evropské unie. Během další výzvy se můžou dočkat i jiná města na hlavních železničních tazích. „Nemůžeme garantovat, že ty stavby se podaří realizovat, ale v našem hledáčku jsou přestupní stanice v Nezvěsticích, tři nádraží v Klatovech, Domažlice, Stod nebo Dobřany,“ upřesňuje ředitel Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje Filip Uhlík. Zatímco terminály v Nezvěsticích nebo Klatovech jsou zatím jen přáním, ještě letos se je podaří dokončit v Nýřanech, Přešticích a také v Blovicích.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio