V Nýrsku dokončili výstavbu 45 parcel pro rodinné domy

4. říjen 2021 15:32, aktualizováno

Rostoucí ceny a nedostatek stavebních materiálů lidi od výstavby rodinných domů zřejmě příliš neodrazují. Například v Nýrsku na Klatovsku za fotbalovým hřištěm město právě vybudovalo desítky nových parcel. Všechny byly prodané už před dokončením a nikdo zatím od smlouvy neodstoupil.

Nových zasíťovaných parcel je za fotbalovým hřištěm celkem 45. „Celkové náklady včetně daně jsou někde kolem 42 milionů. Systém financování byl nastaven jednak z peněz z rozpočtu města a vzali jsme si částečně úvěr, a jednak je to spolufinancované budoucími vlastníky. Na prodeji město získalo okolo 36 milionů korun, které budou opět investovány do nové lokality,“ popsal starosta Nýrska Miloslav Rubáš ze Sdružení nezávislých kandidátů.

Nové stavební parcely v Nýrsku

Stavba parcel začala v Nýrsku v létě, jejich prodej na podzim a všechny už teď mají nového majitele. „Zájem byl od samého počátku poměrně velký. Když to porovnám na zájemce z Nýrska a z okolí i ze vzdálenějších míst, tak je to padesát na padesát. To znamená, že přibydou i noví občané. Samozřejmě lze očekávat, že někdo pozemek vrátí, protože to bude nad jeho finanční možnosti. Máme ale i pár náhradníků,“ doplnil Miloslav Rubáš.

Podle smluvních podmínek musejí majitelé nových parcel zahájit stavbu do dvou let a do sedmi ji zkolaudovat.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio