V obchodních centrech v Plzni opět potkáte dobrovolníky se sluníčky

31. říjen 2019 09:35

V Plzni začala další Sluníčková sbírka. V obchodních centrech po celém městě nabízí studenti Gymnázia Luďka Pika malá upomínková sluníčka. Kdo si je zakoupí, podpoří lidi s leukémií a dalšími nemocemi krve. Výtěžek ze sbírky dostává Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Pokud dnes nebo zítra zavítáte do některého z plzeňských velkých obchodních center, určitě potkáte dvojice mladých dobrovolníků, nabízející malá sluníčka, vyrobená samotnými žáky a studenty z mouky, soli a lepidla na tapety. Za tento milý dárek můžete vhodit jakoukoli částku do zapečetěné kasičky. Dobrovolníky můžete potkat po městě do 18 hodin.

Zakoupením malého upomínkového sluníčka můžete dnes a zítra v Plzni podpořit lidi s leukémií a dalšími nemocemi krve. Začala další Sluníčková sbírka

Tradice Sluníčkové sbírky je dlouhá 23 let. Založila ji společně se svými studenty paní Marie Helmová, učitelka Gymnázia Luďka Pika. Nejdříve sama vstoupila do registru dárců kostní dřeně, poté v roce 1996 iniciovala založení sbírky. Za jednadvacet let už mladí dobrovolníci vybrali 3,4 milionu korun.

Zakladatelka Sluníčkové sbírky paní Marie Helmová onemocněla v roce 2006 rakovinou. Statečně s ní bojovala 11 let. Nemoc se jí ale nekolikrát vrátila a v roce 2017 jí podlehla.

Do Sluníčkové sbírky se mohou zapojit i další školy. Sbírky pod patronací nadace podléhají pochopitelně pravidlům, plynoucím ze zákona. Organizátoři i účastníci jsou vybaveni plnou mocí, povolením sbírky a kasičkami. Ty je třeba nechat zapečetit na příslušném úřadě v místě bydliště a po skončení sbírky je na úřadě opět rozpečetit. Kdo by chtěl sbírku uspořádat, veškeré informace najde na webových stránkách Nadace pro transplantace kostní dřeně.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio