V oboře svatý Linhart se po lávkách mezi korunami stromů vydejte pozorovat jeleny, daňky a divočáky

18. leden 2021

Obora svatý Linhart je součástí oblíbeného stejnojmenného rekreačního areálu na okraji Karlových Varů, v městské části Doubí. Ve skutečnosti jde o celkem tři obory, které byly vybudovány v roce 2013. Vede jimi turistická stezka, která se místy zvedá díky dřevěným vyvýšeným lávkám až šest metrů nad zem.

V první oboře je možné pozorovat stádo jelena siky Dybowského. V místě, kde se zvěř nejčastěji vyskytuje, byla postavena pozorovatelna. Stezka pak pokračuje k dančí oboře, kterou prochází první z vyvýšených chodníků. Jeho délka je přibližně 500 metrů a v místě, odkud je nejlépe vidět ke krmelcům, je další zastřešená pozorovatelna. V případě, že se návštěvníci chovají tiše, mohou odtud nerušeně pozorovat stádo, které čítá několik desítek kusů, včetně albínů.

Poslední obora pak patří divokým prasatům. I jejich útočištěm se prochází po dřevěném vyvýšeném můstku, který je však kratší než u daňků. Měří zhruba 130 metrů.

Zvěř si tu můžete prohlédnout z výšky

V celém areálu platí přísný zákaz krmení zvířat. Pokud se ale návštěvníci chtějí nějakým způsobem do krmení zapojit, mohou přinést suché pečivo a vhodit je do kontejnerů k tomu určených. Správa karlovarských lázeňských lesů pak tyto dary využije při krmení, které je možné sledovat i on-line.

Stezka oborou svatý Linhart je nenáročná. Její trasa je dlouhá něco málo přes tři kilometry. Projít ji zabere přibližně hodinu. Zvláště v zimě je však potřeba zhodnotit aktuální podmínky. I cesta zasněženou krajinou má však své kouzlo, a proto zde o návštěvníky není nouze po celý rok. Až pominou zákazy, bude opět návštěvníkům k dispozici také návštěvnické centrum s kavárnou, galerií a dalším vybavením.

Spustit audio