V opravené části kláštera v Borovanech bude divadelní klub a říše čertů

18. září 2018 10:17

Pekelný ráj, divadelní klub, ale i železniční výstava bude nově k vidění ve spodní části někdejšího kláštera v Borovanech na Českobudějovicku. Město dokončilo rekonstrukci bývalých hospodářských budov, která trvala 11 měsíců.

Zrekonstruovaný prostor se skládá ze dvou částí. První z nich je divadelní klub. „Byl vytvořen jako multifunkční prostor, to znamená, že jde upravit do různých podob, například může sloužit jako improvizovaná kavárna, klasické hlediště nebo stupňované hlediště,“ říká Magdalena Hluštíková, vedoucí úseku kultury a knihoven města Borovany.

Klub by měl podle ní sloužit pro akce menšího rozsahu. „Budeme zde pořádat různá divadélka, čtení, kabarety, besedy, ale také vystoupení ochotnických divadel,“ vyjmenovává.

Na dveřích druhé části zrekonstruovaného komplexu jsou namalovaní čerti. Zázemí zde najde Peklománie. „Ta má v Borovanech už dlouholetou tradici. Návštěvník během prohlídky projde jednotlivými místnostmi, kde se seznámí s čertovským ležením, kuchyní, životem čertů ve škole, lázněmi, Luciferovým úřadem. Peklo bude sloužit celoročně, jednotlivé místnosti budou ozvučené,“ popisuje Magdalena Hluštíková.

Vyvrcholením expozice bude skok do čertí tlamy, poměrně důmyslný tobogán, na kterém lidé pojedou ve speciálně upraveném pytli. „Ta expozice je pojatá velmi vtipně, s nadsázkou a užijí si ji určitě nejen děti, ale i jejich rodiče,“ dodává Magdalena Hluštíková.

Hasiči v Borovanech hrají divadlo a vodí lidi do pekla

SDH Borovany bojuje v soutěži Dobráci roku. Ke sboru patří loutkářský soubor Jiskra, vede ho Helena Soldánová

Už více než padesát let stojí ve Vodárenské ulici v Borovanech na Českobudějovicku hasičská zbrojnice. Členové sboru si ji postavili vlastními silami a dům se postupně ještě rozrostl. Dnes v něm má své místo nejen moderní vybavení k zásahům, ale také mnoho historických materiálů, které připomínají dlouhou historii SDH Borovany.

Posledním místem je velká půda. „Tyto krásné prostory barokní půdy budou sloužit jako interaktivní expozice, která bude věnovaná železnici, protože z Českých Budějovic do Českých Velenic a dál do Rakouska vedla dráha Františka Josefa přes Borovany. Budou tady například dva vagóny v měřítku 1:1 nebo veliký interaktivní model železnice,“ dodává Magdalena Hluštíková.

Celá přestavba stála zhruba 32 milionů korun, které město uhradilo z vlastního rozpočtu. Divadelní klub zahájí provoz v září, kdy tady začne festival ochotnických divadel.

Spustit audio

Související