V Ostrově na Karlovarsku pořádají o víkendu tradiční Klášterní slavnosti

10. květen 2019 12:00

Areál kláštera v Ostrově na Karlovarsku ožije o víkendu Klášterními slavnostmi. Jde o tradiční městskou akci. Letos se ale poprvé propojí se staletou tradicí poutí a oslav k Panně Marii Věrné. Pro návštěvníky je připravený duchovní, hudební i zábavný program.

Klášterní slavnosti vznikly po otevření kláštera a jejich cílem bylo přivést obyvatele do klášterní zahrady a připravit jim komorní a rodinný program,“ vysvětlil místostarosta Ostrova Marek Poledníček s tím, že prostor klášterního areálu se pro konání podobných akcí přímo nabízí.

„Kouzlo místa spočívá v tom, že je uzavřené ze všech stran, dostanete se tam pouze jednou bránou, takže rodiče mohou své děti vypustit a věnovat se přátelům, známým a užít si program,“ dodal Poledníček.

Součástí klášterních slavností je i duchovní program, který vůbec poprvé připomene dlouholetou církevní tradici

„My jsme se už roky bavili s panem farářem, že bychom měli prohloubit tu skutečnou tradici klášterních slavností, která navazuje na 300 let starou tradici úcty k Panně Marii Věrné, což je malá milostná soška, kterou přivezla do Ostrova Anna Magdalena Saskola Lemburská ze saského Ebstorfu. Počátkem května se už léta letoucí slaví pouť k Panně Marii Věrné. V podstatě je to druhá pouť v Ostrově, takže se nám to podařilo propojit. Klášterní slavnosti tedy začnou v sobotu (11.5.) v 10 hodin poutní mší svatou v kostele sv. Michaela, ze kterého potom vyjde průvod do kostela Zvěstování Panny Marie v klášteře, tam proběhne krátká pobožnost,“ popisuje duchovní program místostarosta.

Odpoledne bude program pokračovat především v klášterní zahradě, kde se postupně vystřídají tři hudební kapely a bude zde připraven bohatý program pro děti. Součástí slavností bude také občerstvení včetně široké nabídky místních pivovarů.

V neděli program klášterních slavností zakončí koncert v kostele Zvěstování Panny Marie, který začíná v 15 hodin. Návštěvníci slavností si navíc mohou prohlédnout novou stálou expozici v klášterním areálu, která představuje Církevní umění západního Krušnohoří.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio