V plaském klášteře vznikne Centrum stavitelského dědictví

2. říjen 2009
Tento pořad

V klášteře v Plasích na severním Plzeňsku byl zahájen projekt s názvem Centrum stavitelského dědictví. Významná barokní památka projde opravami za 400 milionů korun - z toho 330 milionů poskytla ze strukturálních fondů Evropská unie a zhruba 60 milionů zaplatí stát. V klášterních budovách vznikne interaktivní, veřejnosti otevřené centrum historického stavitelství, které vybuduje a bude provozovat Národní technické muzeum. Jak řekl Janě Kosové jeho ředitel Horymír Kubíček, muzeum hledalo několik let vhodné prostory pro své depozitáře stavebních prvků, které se tísní v Praze na Letné. Plaský klášter je pro ně prý ideální.

Centrum stavitelského dědictví v Plasích nabídne do roku 2014 historické stavební prvky, konstrukce, materiály a řemeslné nástroje. Vznikne z bývalého pivovaru a hospodářského dvora kláštera v Plasích. Prostory opravovaných objektů, které jsou díky přestavování učebnicí různých stavitelských stylů a názorů, se oživí zajímavými expozicemi. Budou určeny zejména badatelům, ale i běžným návštěvníkům. Do Plas se přesunou depozitáře stavitelství z NTM a z dalších českých památek.

Stavební obnova bude provedena tradičními metodami, jako jsou vápenné techniky, klasické zdivo i materiály a nebude tedy nejdražší. Už v roce 2013 by měly být objekty přístupné veřejnosti. Na projektu pracuje město, několik univerzit, muzeí a profesních sdružení. Plasy opraví do roka za 160 milionů korun most u kláštera, vybudují kruhový objezd, lávku do konventu, nové chodníky a zeleň.

Projekt zachrání značně zdevastovaný románsko-barokní hospodářský dvůr. Využití získá kromě pivovaru s domem sládka také barokní klášterní mlýn. Vznikne také konferenční prostor a odborná knihovna propojená s městskou. Pivovar bude muzeem, místem setkávání a depozitářem. Horní část, tedy hospodářský dvůr, poslouží pro experimentální dílny, workshopy a přednášky.

Logo

Cisterciácký klášter v Plasích založil před rokem 1146 kníže Vladislav II. Husité ho zničili. V letech 1661 až 1740 byl barokně přestaven podle plánů Jana Baptisty Matheye, Jana Blažeje Santiniho a Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Po roce 1826 stavitelé upravili bývalou prelaturu na zámeckou rezidenci knížat Metternichů.

autor: kos
Spustit audio