V plzeňské MHD se na závěr roku intenzivně mění jízdní řády

20. prosinec 2019 15:35

Až 600 kilometrů najezdí Pavel Franc po Plzni během vánočních svátků. Má na starosti výměnu jízdních řádů městské dopravy. Odjezdy autobusů, tramvají a trolejbusů se mění skoro každý den, takže místo vánoční pohody čeká Pavla France docela náročná práce. Bude objíždět zastávky a postupně odjezdy jednotlivých spojů aktualizovat.

„Jedna linka mi zabere i 3 až 4 hodiny. Jedu autem jednu stanici za druhou, a pořád vystupuju a nastupuju. Není to vůbec lehká práce,“ popsal Pavel Franc, pracovník Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP), který denně najede po zastávkách MHD až 150 km.

„Přelom letošního roku je speciální. 16. prosince jsme měnili jízdní řády z důvodu změny tramvajové linky č. 4, která se prodloužila až na Borská pole. Následuje změna jízdního řádu kvůli vánočním prázdninám a pak nastane změna na nový rok,“ vyjmenoval Tomáš Mráz, hlavní dispečer PMDP.

Změn je celkem sedm a některé už jsou na zastávkách zmíněné v poznámkách. Aktualizovány jsou samozřejmě také jízdní řády na internetu.

„Lidé se kvůli změnám často ozývají. Nejvíce právě ve dnech, kdy k nim dochází. Není možné to změnit jednorázově po celé Plzni. Musíme to měnit třeba už den nebo dva dny dopředu. Jinak to nejde,“ dodal Tomáš Mráz.

Hektické změny skončí 4. ledna 2020, k dalším změnám jízdních řádů PMDP dojde až na konci června před letními prázdninami.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio