V plzeňské MHD stále víc cestujících nakupuje jednorázové jízdenky platební kartou

25. červenec 2017

Multifunkční Plzeňské kartě šlape v popularitě na paty bezkontaktní platební karta. I tou se dají zaplatit jízdenky přímo ve vozech městské hromadné dopravy, a to už přes dva roky. Lidé si tento způsob oblíbili a čím dál víc ho upřednostňují před dobíjením elektronické peněženky, papírovými i sms jízdenkami.

„Pokud se podíváme na dva distribuční kanály, to znamená bankovní a plzeňská karta, tak v prodeji jednotlivého jízdného jednoznačně vedou bankovní karty. Spolu s plzeňskou kartou dosahují zhruba padesáti procent. Papírové jízdenky jsou na 30 procentech a sms jízdenky na 15 procentech z celkového objemu jednotlivého jízdného v Plzni,“ uvedla mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků Kateřina Fránová.

Platební karty v městské hromadné dopravě už využívá několik měst, ale způsob se liší. V Plzni stačí přiložit kartu k terminálu, které jsou ve všech vozech a vybrat jízdenku, jež se vzápětí vytiskne.

„Postup je velmi jednoduchý. Vezme se jakákoliv platební bezkontaktní karta jakékoliv asociace, na displeji terminálu vyberete hodnotu jízdenky a přiložíte kartu. Hned poté vyjede papírový lístek. Proces trvá jen několik vteřin. Postup je možné opakovat podle množství vašich spolucestujících, „ vysvětlil Radomír Kozler, který je projektovým manažerem Plzeňských městských dopravních podniků.

Počet transakcí platební kartou stále roste, například v červnu jich bylo na 190 tisíc a v dubnu o 30 tisíc méně.

autor: jik
Spustit audio