V plzeňské synagoze si dnes připomenou oběti holocaustu

27. leden 2020 03:20

Přesně před 75 lety byl osvobozen koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka.  Na 27. ledna tak připadá Mezinárodní den památky obětí holocaustu. V Plzni právě proto proběhne dnes speciální vzpomínková akce.

Mezinárodní den památky obětí holocaustu si dnes připomenou na řadě míst Česka. Konkrétně v Plzni, v souvislosti s osvobozením tábora v Osvětimi, je k vidění unikátní výstava v Galerii Ladislava Sutnara a také ve Staré synagoze, a právě zde se dnes uskuteční komponovaný večer, doprovázený živou hudbou a četbou poezie.

„Událost je součástí výstavy Motýly v ghettu nežijí, která vznikla ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Večer bude plný živé hudby a poezie. Vystoupí například houslista Marek Pavelec, který zahraje nejen J. S. Bacha nebo F. Kreislera, ale také skladby z vlastní tvorby. Vystoupí také Achab Haidler, jenž přednese básně Pavla Friedmanna,“ uvedla jedna z organizátorek Kateřina Váňová.

Právě Fiedmannova báseň Motýl dala název i doprovodné výstavě. Tuto báseň napsal v Terezíně v červnu roku 1942. Při osvobození tábora byla nalezena na kousku takzvaného kopíráku a dnes je tento originál součástí sbírek Židovského muzea v Praze.

Vzpomínkový večer se uskuteční ve Staré plzeňské synagoze od 19 hodin, vstup budou mít návštěvníci umožněný už půl hodiny před začátkem.

autoři: Barbora Freund , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související