V plzeňské věznici začínají s novým motivačním programem pro odsouzené

7. prosinec 2022 18:47, aktualizováno

Rozum řídí emoce, emoce řídí chování. To je heslo provázející nový motivační program pro odsouzené, který právě spouští plzeňská věznice na Borech. Inspirovala se metodikou svých norských kolegů.

Věznice v Plzni na Borech

Celkem tři pilotní programy pro odsouzené i chovance začínají v jedenácti českých věznicích. S rozpočtem 40 milionů korun jsou financovány z Norských fondů, navíc vycházejí i ze spolupráce s Norskou nápravnou službou. Zaměřit se chtějí na různé oblasti a mají přispět ke snížení recidivy, která aktuálně v České republice atakuje hranici 70 %.

Plzeňská věznice na Borech za 1,2 milionu korun opravila nevyužívané suterénní prostory a právě spouští motivační program s názvem Motivátor. „Program vznikl už před dvaceti lety a následně byl rozšířen téměř do všech norských věznic. Nyní je aplikován v prvních čtyřech věznicích u nás,“ uvedla Soňa Haluzová, hlavní garantka programu. „Cílovou skupinou jsou mužští odsouzenci, potažmo chovanci, umístění v ústavech pro výkon zabezpečovací detence za násilnou trestnou činnost."

Motto programu: Trest, který mění

Základem jsou skupinová sezení zhruba jednou týdně, přičemž celková délka programu je deset až dvanáct týdnů. Odsouzení budou mezi sebou na sezeních komunikovat, předávat si zkušenosti, povídat si o životě, emocích, motivaci.

Věznice v Plzni na Borech

Mottem norských věznic je „Trest, který mění“. Na tuto myšlenku chce Motivátor klást důraz i v českém prostředí, jelikož také u nás je cílem výkonu trestu odnětí svobody nejen izolace pachatele, ale také odborné působení na snižování recidivy – a tomu by mělo zapojení do programu pomoci. Jak uvedl vychovatel Petr Zelenka, v Plzni budou zatím operovat dvě skupiny po pěti účastnících, dle zkušeností z pilotního projektu je následně plánováno navýšení kapacity na osm až deset lidí ve skupině.

V rámci projektu podpořeného Norskými fondy se spouští také program pro uživatele drog a tzv. papa program, který se zaměřuje na práci s uvězněnými otci. Už dlouhodobě nicméně věznice realizují jiné specifické programy, např. cílené na problematiku finanční gramotnosti, domácího násilí nebo zvládání agresivity.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio