V Plzeňské zoo je dnes tradiční velký ochranářský den May Day

1. květen 2019 09:35

Když někdo volá May Day, volá o pomoc. May Day se dnes ozývá také z plzeňské zoologické zahrady. Všichni, kdo se tam vydají, pomohou ohroženým druhům.

„May Day má dvojí smyl. Významem je to vlastně květnový den a zároveň i volání o pomoc ohroženým druhům zvířat. May Day bývá často spojený s kampaní, kterou vyhlašuje Evropská asociace zoologických zahrad. Kampaně bývají dvouleté. Ta aktuální je věnovaná ohroženým druhům pěvců v jihovýchodní Asii. Loňský May Day jsme zaměřili právě na tuto kampaň a letos bychom chtěli navázat na české ptactvo a českou přírodu. Upozorníme na ptáky jako takové, zejména na mokřadní druhy, protože z krajiny mizí voda a zároveň ptákům ubývá míst pro život. Výtěžek z akce poputuje na Ptačí park Josefovské louky ve východních Čechách,“ řekla vedoucí environmentálního centra Lüftnerka Klára Stuchlová, která akci organizuje.

May Day v zoologické zahradě nabídne trasu s řadou osvětových stanovišť. „Tato akce je významná tím, že jsou do ní zapojené školní kolektivy, kdy děti samy si pro veřejnost připraví svoje projekty a veřejnost se tak může zapojit a přispět dobrovolným příspěvkem projektům, které zoologická zahrada podporuje,“ vysvětlila Klára Stuchlová.

Školy pomůžou zachránit ohrožené druhy

Letos se do projektu zapojí sedm škol, přičemž každá přiveze zhruba deset žáků. Zúčastní se 22. Základní škola v Plzni, Mikulášské gymnázium v Plzni, Základní a mateřská škola Spálené Poříčí, Základní škola Zbiroh, Církevní základní a střední škola v Plzni, Waldorfská základní škola v Plzni a Mezigenerační dobrovolnické centrum Totem.

„Osvětový stánek a stanoviště, které bude mít škola nebo organizace na starosti, bude označený a nabídne řadu výrobků, které bude možné si koupit, popřípadě na některých místech proběhnou ochutnávky netradiční zeleniny nebo domácích pokrmů. Dále tam budou kreativní dílny s tvořením a informační panely, které si každá školní skupina sama vytvoří,“ popsala Klára Stuchlová.

Hlavní dění se uskuteční v centrální části zoologické zahrady od hlavního vchodu k Tropickému pavilonu okolo expozice tučňáků a plameňáků. „Chtěli bychom ale propojit i novou expozici s názvem „Strom jako ekosystém“, kde bude i jedno ze stanovišť. Další stanoviště bude ještě na vyhlídce u nosorožců,“ dodala Klára Stuchlová.

Akce May Day v plzeňské zoologické zahradě potrvá od 10 do 17 hodin.

Plzeňská zoo zve na tradiční velký ochranářský den May Day
autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio