V plzeňské zoo se zvedl během pandemie zájem o adopce zvířat

20. listopad 2020 07:00

Zoologická a botanická zahrada města Plzně je letos už podruhé zavřená a zažívá složité období. Mnoha lidem ale zvířata v zoo nejsou lhostejná a snaží se pomoci například adopcí nebo donáškou krmení, třeba podzimních plodů.

Ekonomická situace zahrady se kvůli výpadku příjmů ze vstupného neustále zhoršuje. Jedním ze způsobů, jak zahradě pomoci je adopce zvířat. Během podzimu přibylo 40 nových adopcí a každým dnem se počet zvětší o 3 až 4. „Je to nádhera. Poprvé jsou adoptována zvířata, která za těch 30 let kmotra ještě nikdy neměla,“ podělil se o své nadšení mluvčí zoo Martin Vobruba. Adopci je možné pojmout jako netradiční vánoční dárek pro své blízké, protože součástí adopce může být dárkový certifikát.

Zoologické zahradě lze pomoci také klasicky příspěvkem na účet. Novinkou jsou ale poukazy s vtipnými texty, kdy lze třeba přispět zebře na manikúru a pedikúru. „Poukazy jsou podobné adopci, ale je to symbolické a je to spojeno s velkou mírou nadsázky, humoru a dobré nálady,“ sdělil Martin Vobruba. Zatím je venku první série těchto poukazů ale zoologická zahrada již připravuje druhou. Zahrada už má také svůj nový e-shop, který se postupně plní suvenýry a zajímavými dárkovými předměty.

Zoo shání také krmivo pro zvířata

Žaludy, kaštany, dýně, vlašské ořechy nebo jablka mohou zájemci přivést pro zvířátka do budovy ředitelství zoologické zahrady. „Prosíme, aby nám lidé krmení nenosili na pokladny, ale opravdu do toho Posledního centra života, což je budova lochotínského amfiteátru, kde je možné tyto pamlsky pro zvířata nechat každý den od 7 do 18 hodin,“ oznámil Martin Vobruba.

Život v zahradě lze zatím sledovat pouze virtuálně. A to například na webu Zoologické a botanické zahrady města Plzně, kde přibývají aktuality, či na Facebooku nebo také Instagramu. Na YouTube kanál přidává zoologická zahrada videa, která jsou doprovázena komentářem nebo hudbou.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio