V plzeňské zoo uhynula po porodu lvice i tři mláďata

5. březen 2019 07:45

V Zoologické zahradě v Plzni uhynula v neděli na těžké pooperační komplikace čtyřletá samice vzácného lva berberského Neyla. Veterináři a ošetřovatelé ji nemohli pomoci.

Samici, která v zoo už dříve dvakrát přivedla na svět po jednom mláděti, museli veterináři 25. února provést císařský řez. První mládě totiž bylo mrtvé a samice pak nebyla schopná přirozeně porodit zbývající dvě lvíčata. Ani jedno lvíče nepřežilo, informovala zoo na svém webu a na sociálních sítích.

V přírodním výběhu a ve vnitřních ubikacích tak zůstává zbytek tlupy - osmiletý samec Mates, Neylina stejně stará sestra Tamika a pět mláďat různého věku od obou lvic. Ostatní zvířata jsou v pořádku, ode dneška 5. 3. bude pavilon opět otevřený pro veřejnost. 

Na narození lvíčete zoo čekala 40 let, podařilo se to až v roce 2016, kdy Tamika přivedla na svět samici Amiru, o rok později měla své první mládě, samce Baqira, také Nelya. Tamika se později stala matkou trojčat. Poslední narozené mládě byla loni v létě Neylina dcera Luisa. Až na Amiru, která už odjela do rakouské zoo, jsou ostatní mláďata zatím v Plzni.

Lev berberský je nejohroženější poddruh lva. V přírodě je vyhubený a přežívá jen v zajetí. Zachránil se díky marockému králi, v jehož zvěřincích byl chovaný.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio